Brčko: Dan otvorenih vrata Odbora za međureligijsku saradnju

MARKETING

U Brčkom je održan “Dan otvorenih vrata” u okviru projekta koji realizuje Odbor za međureligijsku saradnju Brčko. Učestvovali su predstavnici vjerskih zajednica  te mladi iz Brčkog, Tuzle, Banja Luke, Zenice i Žepča.

Važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive je osnovni cilj projekta. Namjera je uključiti sve društvene faktore u proces vraćanja povjerenja među bh. građane bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.

“Mislim da je jako važno da mladi ljudi upoznaju vjerske objekte i da cijene i poštuju vjerske različitosti koje su prisutne u BiH” rekao je Emir Kovačević, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću.

Mladi su imali priliku posjetiti Pravoslavnu crkvu u naselju Grčica, Bijelu džamiju te Katoličku crkvu u Brčkom.

“Držimo kako je, pored toga što je stepen međusobnog povjerenja ovdje na visokom nivou, važno da svi činimo dodatne napore sa raznih aspekata kako bi se što bolje upoznali i kako bi naše međusobno povjerenje i uvažavanje podigli na veći nivo” rekao je Mustafa ef. Gobeljić, glavni imam Medžlisa IZ Brčko.

“Želimo upravo kroz mlade ukazati ljudima na važnost vjere a upravo je mladost ona koja prihvata različite izazove u svakom društvu. Istodobno je u današnje vrijeme sposobna nositi entuzijazam a to nam je važno kroz ovaj projekat. Da mladi kroz međusobnu saradnju prezentuju zajednički život jednih pokraj drugih i jednih s drugima” kaže Damir Ivanović, dekan Brčanskog dekanata.

“Što se tiče vjerskih zajednica mi nemamo problema. Na zavidnom nivou je saradnja između nas sveštenika a nadam se da je tako i među mladima. Ne čujemo ni mi sveštenici da ima problema i  nekih svađa” rekao je Predrag Ćirković, protojerej-stavrofor.

Spremnost mladih da upoznaju što više onoga čime naša zemlje obiluje bila je očigledna.

“Posjeta mi puno znači. Svi smo mi prijatelji koji smo se upoznali na Kozari na Samitu za mlade i nakon toga smo došli na ideju da napravimo i turneju po BiH” rekla je Teona Nišović, Zenica.

“Na ovakvim seminarima osim druženja i upoznavanja usvojili smo neke nove vještine. Napravili smo nešto jako dobro. U samoj predstavi pokazujemo kako se boriti protiv diskriminacije i  predrasuda” rekla je Nejla Suljević.

“Nije cilj da posjetimo što više vjerskih objekata nego da uvidimo da mi kao tim možemo da radimo savršeno, da je nebitno koje smo vjeroispovijesti, koje smo nacije nego da zajedno činimo čuda” rekao je Dejan Birtner, Banja Luka.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT