Zakon o ćirilici u RS-u, ipak, neće uskoro biti usvojen

MARKETING
Foto: rtvbn.com

Zakon o ćirilici, čije usvajanje najavljuju srpski predstavnici vlasti u RS-u, neće uskoro biti usvojen.

To je danas potvrdio i entitetski ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Kaže da će radna grupa, u kojoj su stručnjaci za pripremu tog zakona, dugo raditi, jer, kako je ustvrdio, RS želi zakon koji će biti usvojen u parlamentu i koji će dobiti i potvrdu Ustavnog suda da je ustavan.

Podsjeća i da se na tom zakonu u Srbiji radi dvije godine, što, po njegovim riječima, govori da ga nije lako pripremiti.

Malešević smatra da je važno da se zašiti ćirilica, čijih natpisa nema puno ni u Banjoj Luci.

Bošnjački zvaničnici u tom bh. entitetu ističu da su najave usvajanja zakona u RS-u, po kojem bi ćirilica bila normirana kao glavno pismo, neustavne, budući da su latinica i ćirilica po Ustavu ravnopravna pisma.

(Fena)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT