Potpisan ugovor za obilježavanje oružja u BiH, Njemačka donirala 190.000 eura

MARKETING
Foto: Klix.ba

Christian Sedat, otpravnik poslova Ambasade Njemačke u BiH i Alexander Maier, projekt menadžer organizacije „The HALO Trust“ u Bosni i Hercegovini potpisali su danas ugovor o dodjeli 190.000 eura za stopostotni popis zaliha u skladištima vojnog oružja, za njihovo označavanje i registraciju.

Tokom projekta se Oružane snage Bosne i Hercegovine obučavaju za obilježavanje i registraciju oružja. Cijeli proces prati EUFOR.

Projekat se planira na period 2017. – 2019. godine. U sklopu Master plana za ovu zemlju koji se odnosi na municiju, naoružanje i eksplozivne materije, timovi će obavljati označavanje i registraciju lakog i malokalibarskog naoružanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Za to obično putuju sa mašinama za markiranje na lokacije Oružanih snaga i obilježeno oružje odmah unose u bazu podataka.

Projekat “Obilježavanje oružja” već je finansiran u novembru 2017. godine njemačkim sredstvima u visini od oko 150.000 eura. Tim sredstvima je omogućeno, između ostalog, osnivanje kancelarije, provođenje specijalne obuke u oblasti označavanja i registracije, vođenje knjigovodstva o oružju kao i nabavka dvije prve mašine za obilježavanje.

Projekat će pored „The HALO Trust“ naučno propratiti partnerska organizacija iz Ženeve „Small Arms Survey“. To je u skladu sa ciljevima Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke za kontrolu konvencionalnog naoružanja.

Kroz ovaj projekat se uspostavlja održivi i sveobuhvatan sistem upravljanja naoružanjem u Oružanim snagama, koji podržava Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, kako bi ispunili obaveze prema Strategiji za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja za period 2016. – 2020.

Ovaj kompletan popis inventara predstavlja prekretnicu u oblasti Master plana i vodi Bosnu i Hercegovinu odlučujući korak dalje u ispunjavanju međunarodnih smjernica.

(Klix.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT