Šta donosi Zakon o visokom obrazovanju Brčko distrikta BiH?

MARKETING

Zakon o visokom obrazovanju Brčko distrikta, odnosno njegove izmjene i dopune, trebao bi u značajnoj mjeri urediti ovaj segment obrazovanja. Zbog nedostatka zakonskog rješenje u proteklom periodu u sferi visokog obrazovanja u Brčkom su se dešavale  različite, ne tako dobre, stvari. Sada bi to trebalo krenuti na bolje a i očekivanja direktnih aktera u kreiranju politike visokog obrazovanja u Distriktu su velika.

Izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju prije svega podrazumijevaju veću kontrolu nad univerzitetima koji djeluju na području Brčko distrikta ali i suklađivanje Zakona o visokom obrazovanju sa okvirnim zakonom BiH.

“Izmjenama i dopunama zakona otklonjene su i pravne nejasnoće, odnosno praznine, u smislu da univerziteti koji djeluju na području Brčko distrikta mogu osigurati svoja prava koja im garantuje okvirni zakon BiH što do sada nije bilo uređeno postojećim zakonom”, ističe je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH.

Najveći problemi u sferi visokog obrazovanja u Brčkom bili su vezani uz akreditaciju visokoškolskih ustanova.

“Naš zakon nije predviđao donošenje Pravilnika o akreditaciji. Nju radi Agencija za akreditaciju BiH. Oni univerziteti koji budu ispunjavali određene uslove će biti akreditovani u suprotnom to se neće desiti”, kaže je Osmanović.

Zakonom je uređen i status Ekonomskog fakulteta na području Brčko distrikta.

“Planiramo odmah prvi da pošaljemo zahtjev za usaglašavanje u oblastima gdje bude potrebno. Čekamo i sugestije Odjeljenja za obrazovanje. Mi očekujemo da se,  pored toga što je Ekonomski fakultet u Brčkom servis svih privrednih aktivnosti Distrikta,  prvenstveno unaprijedi stanje u razvoju infrastrukture vezano za visoko obrazovanje u Brčko distriktu pa da Brčko dobije studentski dom, učenički dom pa vremenom i modernizaciju prostora u kojem Ekonomski fakultet egzistira”, smatra Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom.

I privatni fakulteti su obuhvaćeni ovim zakonom. Podsjećamo da je postojao problem nostrifikacije diploma u inostranstvu a izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju taj problem će biti otklonjen.

“Univerzitet je čekao na ove izmjene i dopune zakona iz više razloga. Možda jedan od najvažnijih preduslova za napredak u nekoj oblasti je postojanje pravnog okvira da bi samo poslovanje poslije imalo svoj legalitet”, kaže Siniša Bilić, dekan Fakulteta za menadžment Internacionalnog univerziteta Brčko.

“Zakonom je regulisano je šta je nadležnost inspektora a šta upravnog nadzora što do sada nije bilo riješeno pa su se miješale nadležnosti i dešavalo se sve ono što je bilo aktuelno proteklih pet godina”, ističe Nedeljko Stanković, v.d. rektora Evropskog univerziteta Brčko distrikta BiH.

Skupština Brčko distrikta je takođe usvojila i zaključak o retroaktivnosti tako da univerziteti koji nisu bili u mogućnosti predati zahtjev za akreditaciju, a ispunjavaju uslove,  sada dobiju akreditaciju te studenti ne bi trebali  imati problema sa priznavanjem diploma.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT