Povećan broj povratnika krađama i teškim krađama

MARKETING

Analiza stanja lične i imovinske sigurnosti građana pokazala je da se u vrijeme godišnjih odmora bilježi porast imovinskih krivičnih djela provaljivanjem u kuće i stanove kao i da su prisutne krađe vozila. S tim u vezi u Policiji Brčko distrikta su sačinjeni planovi preduzimanja mjera kojima je cilj prevencija kroz pojačan operativni rad na terenu ali i pojačan nadzor i praćenje lica sklonih vršenju imovinskih krivičnih djela.

Rad policijskih službenika bio bi, kažu upućeni,  znatno efikasniji ako bi  građani i sami preduzimali određene aktivnosti na zaštiti svoje imovine, odnosno da svojim savjesnim i odgovornim postupanjem umanje rizike nastupanja situacija u kojim bi kriminogena lica, koristeći nepažnju istih, otuđila ili ugrozila imovinu građana. Oni koji su se suočili sa “pljačkašima tuđe imovine” te sami bili žrtve pokušaja pljačke tvrde da su isti sve odvažniji te ne biraju ni vrijeme ni mjesto za svoje kriminalne radnje.

“Treba ga prepasti da zna da ga nadziremo. Ja apelujem na građane da sa policijom maksimalnu sarađuju. Šta god da uoče treba dojaviti. Treba reagovati jer se ti ljudi ne ustručavaju krasti i od nejakih i od starijih. Toga je sve više i više. Mi koji smo malo sposobniji treba da vodimo računa i pomažemo svojim sugrađanima i sami sebi”, kaže žrtva pokušaja pljačke Neđo Mićić iz Ronilačkog kluba Nemo.

Prema podacima Policije Brčko distrikta u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad broja teških krađa. U 2017. godini je bilo 79 slučajeva dok je u ovoj godini taj broj za deset manji. Krađe su međutim u porastu za oko 20 slučajeva.

“Policijski službenici su za ovih šest mjeseci Tužilaštvu Brčko distrikta podnijeli 40 izvještaja protiv 53 lica zbog počinjenih 63  krivična djela. U 48 slučajeva se radilo  o krađama a u 15 o teškim krađama”, pojašnjava Halid Emkić, šef Operativno komunikacijskog centra.

Proaktivne radnje i preventivno djelovanje su u fokusu djelovanja policije a sve s ciljem da građani budu upoznati o načinu zaštite u ovakvim slučajevima. Policija je već preduzela niz planskih mjera obzirom da statistički prate gdje su žarišta ovih krivičnih djela te tamo i usmjeravaju policijske kapacitete.

“Često su to objekti gdje su ostavljena otvorena vrata ili prozori a izvršioci to vješto koriste. Međutim, imamo i onih prostora koji budu obijeni te zato apelujemo na građane da ukoliko čuju buku ili primijete sumnjiva lica  o tome obavijeste policiju”, ističe Emkić.

Ukoliko sami budete žrtva potencijalnog pokušaja pljačke svakako imate pravo pokušati zadržati lice do dolaska policije. Ako se isto da u bijeg pokušajte zapamtiti što više identifikacionih podataka. Nažalost sve više je povratnika ovim krivičnim djelima što dovodi u pitanje i uspješnost rehabilitacije i resocijalizacije ovih lica.

 

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT