Ivanić iz Beograda: Međunarodne institucije griješe favoriziranjem pojedinih aktera u BiH

MARKETING
Foto: EPA
“Međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini prave grešku jer favoriziraju pojedine političke aktere i pokušavaju da ih afirmišu. Vrlo često je bio slučaj da su Republiku Srpsku zbog toga kritikovali. Ključ je neutralnost međunarodnih institucija. Ja se nadam da će Vijeće za implementaciju mira zauzeti neutralnu poziciju”, kazao je Ivanić.

Napomenuo je da se nada kako neće biti odskakanja pojedinih zemalja Vijeća za implementaciju mira i da njemu to djeluje kao neka vrsta pozitivinijeg pristupa međunarodnih institucija.

Ivanić je novinarima kazao da nije realno očekivati da se četiri mjeseca do izbora postigne dogovor oko granice između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Kada je riječ o cestovnom povezivanju Sarajeva i Beograda, kazao je da Bosna i Hercegovina sada, u suštini, očekuje novi korak od zemlje koja je pokazala najveću spremnost da podrži taj projekt.

“Pri narednom susretu, a očekujem da će to biti do jeseni, mi ćemo imati njihov stav kako oni vide projekt i kakva finansijska konstrukcija treba da bude. Posao nije nešto što će se brzo završavati”, rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, od izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini nema ništa.

“Svjesni su da do promjena ne može doći. Pogrešan su pristup odabrali od početka tako što su problem gurali jednoj instituciji. To treba da bude dogovor između partija u FBiH, u Sarajevu, dominantno SDA i HDZ-a. I ostalih stranaka”, kazao je Ivanić.

Osvrnuo se i na migrantsku krizu kazavši da je blizu pet hiljada migranata ušlo u Bosnu i Hercegovinu, od kojih je veliki broj izašao iz BiH.

“Nije njima želja da ostanu u BiH. Ne vide BiH kao zemlju budućnosti. Mi ne smijemo potcijeniti zloupotrebe migrantske krize. Mi granicu moramo kontrolisati puno češće”, zaključio je član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT