NSRS: Razmotren prijedlog dugoročnog zaduživanja

MARKETING
Foto: Fena
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) razmotrila je danas Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za ovu godinu kojim se vrši izmjena maksimalnog iznosa dugoročnog zaduživanja sa 477.000.000 KM na iznos do 540.126.000 BAM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija je, u završnoj riječi o prijedlogu ove odluke u Narodnoj skupštini, istakao da će biti ponosan na Vladu ukoliko uspije legitimizirati RS na međunarodnom finansijskom tržištu, što će biti ogromna pomoć i olakšanje svakoj budućoj vladi, bez obzira na to ko je činio.

“To ćemo uraditi, ne zbog ove vlade, već budućih vlada”, naveo je Tegeltija.

Kada je riječ o gornjem nivou zaduživanja, Tegeltija je naveo da se RS kreće oko 41 odsto javnog duga.

“Javnost mora znati i da u vezi sa ovom odlukom nema dodatnog zaduživanja, odnosno da ne povećavamo zaduživanje”, rekao je Tegeltija.

On je napomenuo da je ograničenje zaduženja Republike Srpske 565 miliona BAM i “ni marke iznad toga”.

Tegeltija je naglasio da se u RS-u nije desio bankrot, iako su to ranije više puta najavljivali opozicionari.

U parlamentu je juče završena rasprava o Prijedlogu rebalansa entitetskog budžeta za ovu godinu, u iznosu od tri milijarde i 424 miliona BAM.

Ministar finansija Zoran Tegeltija je naveo da je predloženi rebalans veći za 87 miliona od usvojenog budžetskog okvira za 2018. i pretežno će biti usmjeren na investicije, dok iz opozicije smatraju da je to „predizborna priča“.

Razmotrene su i izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku, radi usklađivanja sa zakonima o gradovima Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Doboj i Zvornik, kojima su te lokalne zajednice stekle status grada.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o privatizaciji državnih stanova, kojima je predviđeno da rok za zaključivanje ugovora o otkupu stanova bude pomjeren sa 30. juna ove na 30. jun 2020. godine.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT