Merkel: Bilo bi pogrešno odustati od sporazuma s Iranom

MARKETING

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da bi bilo pogrešno otkazati nuklearni sporazum sa Iranom, za koji je rekla da pokazuje jednu od najvećih razlika u mišljenju između Berlina i Vašingtona.

“Ovaj sporazum je sve samo ne idealan”, rekla je Merkel, ali je naglasila da je agencija UN za nadgledanje nuklearnog naoružanja potvrdila da se Iran pridržava uslova sporazuma.

Iz tog razloga, dodala je, Britanija, Francuska, Njemačka, ali i druge članice EU, veruju da nije ispravno odustati od sporazuma u sadašnjoj situaciji.

Ona je dodala da je najbolji način da se riješe međunarodne brige o ulozi Irana u regionu i njegovom programu razvoja balističkih raketa – u okviru nuklearnog sporazuma, čak i nakon povlačenja SAD, prenio je Rojters.

“Pitanje je da li možete bolje da razgovarate ukoliko ukinete sporazum ili ukoliko ostanete u njemu… mi kažemo da možete da bolje razgovarate ako ostanete u njemu”, rekla je Merkel obraćajući se parlamentu, gdje je govorila o budžetu.

Merkel je rekla da bi odnosi Evrope i SAD trebalo da istrpe razlike poput diplomatskog spora oko nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnosi jesu i ostaju od najviše važnosti”, kazala je Merkelova.

Navodi se da je ona ipak dodala da “ovi transatlantski odnosi moraju takođe da budu u stanju da se nose sa razlikama u mišljenju, posebno kao što ovih dana vidimo sa povlačenjem SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom”.

(Tanjug)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT