Havaji: Pepeo vulkana Kilauea dostigao nadmorsku visinu od 3.600 metara

MARKETING
Foto: EPA
Vlasti na Havajima izdale su “crveno” upozorenje pilotima i kontrolorima letova, jer je pepeo koji izbacuje vulkan Kilauea na havajskom Velikom ostrvu dostigao nadmorsku visinu od 3.600 metara.

Pepeo se konstantno podiže iz kratera Halemaumau i kreće se prema jugozapadu, a vazduh je zagađen na udaljenosti od 30 kilometara od vulkana.

Postoji mali rizik od lave po lokalnu geotermalnu elektranu, čiji je vlasnik kompanija “Ormat teknolodžis” (Ormat Technologies), prenio je AP.

Ova elektrana proizvodi četvrtinu električne energije za Veliko ostrvo.

Nova pukotina u zemljinoj kori otvorila se u oblasti Lanipuna Gardens, čime je ukupan broj naprslina koje izbacuju lavu i toksični gas porastao na 20 od početka erupcije, saopštili su lokalni zvaničnici.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT