Dogovorena obuka za licencirane ronioce i spasioce na otvorenim vodama

MARKETING
Foto: BDC TV

Plivački ekstremni klub Atos Sava i Ronilačko spasilački klub Buk iz Banja Luke organizovat će u Brčkom obuku za licencirane ronioce i spasioce na otvorenim vodama. Danas su dogovoreni detalji saradnje koja će iznjedriti najmanje 15 spasilaca i 10 ronilaca.

Na ovaj način Brčko će dobiti licencirane spasioce i ronioce. Zainteresovanost za ovu obuku pokazali su predstavnici Policije Brčko distrikta, Javne sigurnosti, GSS-a, Crvenog krsta te Gradskih bazena.

“Mi u svojim redovima ćemo imati kao klub pet spasilaca na otvorenim vodama i dva ronioca. I ostali predstavnici će imati svoje ljude na kursu što bi značilo da bi Brčko distrikt trebao da dobije 15-20 spasilaca na otvorenim vodama i do deset dodatnih ronilaca. To prije svega ima značaj za ove organizacije, sinhronizaciju u radu jer svi sarađujemo. Danas sutra ako bude bilo potrebe za vanredne situacije to će služiti uigravanje svih tih ljudi za takve situacije”, kazao je Draško Đurić, predsjednik Plivačkog ekstremnog kluba “Atos Sava”.

Ovakve obuke su bitne ne samo za usavršavanje u poslovima Civilne zaštite i klubova koji su vezani za vodu nego omogućavaju i učešće u međunarodnim akcijama i formiranje timova koji mogu učestvovati u spašavanju i van granica naše zemlje obzirom da je riječ o međunarodno priznatim licencama.

“Ronilački klub Buk je u BiH jedini punopravni član svjetske spasilačke federacije i kao rakvi smo jedini ovlašteni da vršimo obuku i licenciranje spasilaca u BiH. Imamo veliki broj instruktora za obuke i ovo je prilika da po prvi puta organizujemo kurs u Brčkom. I ranije su nam dolazili kandidati iz Brčkog ali u Brčkom ga do sada nismo organizovali. Ovo je idealna prilika ljude iz Brčkog koji su zainteresovani”, istakao je Miroslav Mišković, instruktor Ronilačkog kluba “Buk” Banja Luka.

Obuke će biti vršene od 18-25. juna na rijeci Savi i najvjerovatnije na Gradskim bazenima u Brčkom.

 

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT