Mogherini s premijerima zemalja zapadnog Balkana

MARKETING
Ona je s premijerima Crne Gore Duškom Markovićem, Kosova Ramushom Haradinajem, Albanije Edijem Ramom, premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdućem, na sastanku čiji je domaćin bio predsjednik Makedonije Zoran Zaev, raspravljala o posljednjim dešavanjima i razmijenili su stavove o budućnosti regije, saopćeno je iz ureda Mogherini.

Sastanak je uslijedio dan nakon predstavljanja paketa proširenja za 2018., s detaljnim procjenama za sve partnere, i preporukama da Vijeće odluči o pokretanju pregovora s Albanijom i Makedonijom.

Sastanak je, također, dio redovnih razmjena mišljenja čelnika zemalja regije s Evropskom unijom, od kojih je posljednji bio radni ručak u Sofiji čiji je domaćin bio bugarski premijer Bojko Borisov uz prisustvo predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera.

Visoka predstavnica istaknula je značaj redovnih sastanaka jer oni pomažu, ne samo u stvaranju povjerenja nego također i stvaranju otvorenih, direktnih, iskrenih i konstruktivniih kanala komunikacije koji partneri imaju među sobom.

Oni također pomažu dobru saradnju u regiji. A ono što podstiče njen napredak, posebno na putu prema Evropskoj uniji, je kooperativni pristup, koji je također izuzetno bitan za građane regije.

Visoka predstavnica i premijeri regije raspravljali su o paketu proširenja, uključujuči i to kako da podrže jedni druge i riješe postojeća otvorena pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje. Istaknuli su punu predanost nastavku promicanja integrativnih procesa ka Evropskoj uniji, naglašavajući zajednički interes, odsgovornost i odlučnost na ostvarenju opipiljivih rezultata na poboljšanju života ljudi u regiji. Bavljenje reformama na polju vladavine zakona, temeljnih prava i dobre vladavine ostaju prioriteti njihovog rada.

Visoka predstavnica i regionalni premijer također su se osvrnuli na samit EU i zapadnog Balkana koji će se održati u Sofiji 17. maja. Izrazili su i nadu u pozitivne zaključke sastanka Evropskog vijeća u junu. Mogherini je ohrabrila premijere da prodube s novom energijom rad ka njihovoj evropskoj budućnosti, na zajedničku dobrobit i EU i građana zapadnog Balkana, saopćeno je iz ureda visoke predstavnice EU Federice Mogherini.

(Fena)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT