Plavo književno veče u okviru Dana IPA-e

MARKETING

Dani IPA-e su ove godine u Brčkom obilovali različitim događajima. Jedan od njih bio je usmjeren na kulturni segment a obuhvatio je promociju dva zanimljiva romana.

Plavo književno veče, kako su organizatori nazvali ovaj događaj iz programa Dana IPA-e, u središtu je imalo promociju romana Janjičar i Ustanik autora Saše Edija Đorđevića iz Smedereva. Riječ je o prva dva romana trilogije o slobodi. Prvi donosi priču iz vremena dolaska Osmanlija u Srbiju a drugi priču iz vremena Prvog srpskog ustanka.

“U pitanju su romani koji bi mogli da se podvedu pod žanr istorijskih trilera. U pitanju su zanimljive i napete priče, prije svega tragične i uglavnom počivaju na istorijskim temeljima s tim da sam u nedostatku istorijskih izvora za taj 16. vijek, kojih je jako malo na bilo kojoj strani, morao da pribjegnem fikciji i mašti i da glavnu radnju zasnivam na likovima koji su izmišljeni. To ne znači da su izmišljeni događaji ili bar ono što se u to vrijeme dešavalo. U drugom dijelu sam provukao istu porodicu, koju pratim kroz sva tri dijela” rekao je Saša Edi Đorđević, autor.

Romane je prisutnima predstavio Savo D. Teodorović. Za oba djela je kazao da mogu biti tretirani kao istorijski udžbenici čija tematika čitaoca ne može ostaviti ravnodušnim, posebno Janjičar.

“Pravo je čudo da ga ne srećemo češće  ovdje u Brčkom. Mislim da će oba romana jako dobro proći kod čitalaca. Zaista nesvakidašnje štivo. Čitajući oba romana nazvao sam ih istorijskim udžbenicima mada sa istorijom nećemo mnogo koketirati. Majstorski je Đorđević iskoristio istorijsku potku da izgradi specifičan milje junaka koji su sasvim mogući i u istorijskom smislu” rekao je Savo D. Teodorović.

Treći dio trilogije Đorđević uveliko priprema. Inače je aktivni policajac i član Internacionalne policijske asocijacije Srbije, a u slobodno vrijeme, osim pisanja, bavi se i muzikom kao basist i vokal benda “Patrias”.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT