Seksualni skandal u Švedskoj akademiji za dodjelu Nobelove nagrade

MARKETING
Sekretar Švedske akademije za dodjelu Nobelove nagrade za književnost Sara Danijus (Sara Danius), podnijela je ostavku zbog seksualnog skandala u koji je umiješan suprug jedne od članica ovog tijela.

Danijus se izjavila da joj je Akademija tražila da napusti svoju poziciju, te je ona to i učinila, a njena odluka odmah stupa na snagu.

Za seksualni napad i uznemirivanje optužen je Žan-Klod Arno (Jean-Claude Arnault), muž člana Akademije Katarine Frostenson, koja je takođe odlučila da napusti svoju poziciju.

Zbog ovog slučaja, tri člana Akademije su se povukla prošle sedmice, ali usljed odredbe, prema kojoj su imenovanja u ovo tijelo doživotna, oni ne mogu podnijeti ostavku, nego samo mogu prestati da učestvuju u aktivnostima.

Ova afera je izazvala bojazan da bi u svijetu mogao biti narušen ugled Nobelovih nagrada.

Državno tužilaštvo otvorilo je preliminarnu istragu o incidentima, ali je objavilo da su dijelovi istrage suspendovani zbog nedostatka dokaza i zastarjelosti pojedinih incidenata.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT