FIFA razmišlja da na Svjetskom prvenstvu 2022. godine nastupi 48 reprezentacija

MARKETING
Foto: EPA
FIFA će provjeriti da li je Katar u mogućnosti da primi još 16 reprezentacija te da bude domaćin još 16 utakmica Svjetskog prvenstva.

Proširenje s 32 na 48 reprezentacija planirano je za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, ali nakon što su jučer iz južnoameričke konfederacije CONMEBOL predložili da se proširenje ubrza, u FIFA-i se počelo ozbiljno razmišljati o promjeni plana.

“To se čini vrlo zanimljivom idejom. Moramo provjeriti koliko je to moguće, jer odluka nije samo na FIFA-i ili CONMEBOL-u. Ako je moguće, zašto to ne uraditi?”, kazao je Infantino.

Qatar trenutno planira izgraditi osam stadiona, ali za potrebe prvenstva na kojem bi bilo 48 reprezentacija potrebno je 12 stadiona. Postoji opcija da sve obaveze ne budu na Kataru, nego da se u organizaciju, odnosno domaćinstvo uključe i druge zemlje Golfskog zaljeva.

Qatar je dobio FIFA-in glas 2010. godine. Vizija je bila da se okoriste zemlje Srednjeg istoka. Međutim, nade za ujedinjenjem prvenstva i regije ugrožene su nakon što su Katarove komšije, uključujući Bahrein, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate raskinuli diplomatske veze prošle godine.

Stoga bi Kuvajt, radi dobrog odnosa s Katarom, mogao zajedno s njim ugostiti Mundijal, posebno nakon što je Kuvajtu ukinuta FIFA-ina suspenzija u decembru.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT