Nigerija: “Boko Haram” vratio djevojčice kućama

MARKETING
kstremistička grupa “Boko Haram” vratila je kućama djevojčice koje su prošlog mjeseca pripadnici te grupe oteli iz jednog mjesta na sjeveroistoku Nigerije. Oteto je ukupno 110 djevojčica, ali nije precizirano koliko ih je vraćeno kućama, javio je Rojters (Reuters), pozivajući se izjave očevidaca.

Mještani grada Dapči navode da su djevojčice vratili muškarci za koje se vjeruje da su borci ekstremističke grupe “Boko Haram”.

“‘Boko Haram’ je vratio djevojke”, rekao je jedan vojni oficir.

Otmica djevojaka uzrasta od 11 do 19 godina 19. februara, bio je najveći takav događaj otkad je “Boko haram” odveo više od 270 učenica iz Čiboka, 2014. godine.

Otmica u Dapčiju povećala je pritisak na predsjednika Muhamadua Buharija, koji je došao na vlast 2015. godine uz obećanje da će slomiti devetogodišnju pobunu “Boko Harama”.

Novi predsjednički izbori bit će održani sljedeće godine.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT