Istočna Guta: Postignut sporazum o povlačenju pobunjenika

MARKETING
Foto: AFP

Sporazum je postignut uz rusko posredovanje o evakuiranju pobunjeničke grupe iz grada u Istočnoj Guti pod pobunjeničkom vlašću u sjeverozapadnoj Siriji, i predstavlja prvi dogovor takve vrste u jedinom preostalom pobunjeničkom bastionu u blizini prijestonice, saopćila su dva opozicijska izvora u srijedu.

Pobunjenici iz grupe “Ahrar al Sham”, koji kontroliraju opkoljeni grad Harasta, pristali su da polože oružje u zamjenu za siguran prolaz u oblasti pod pobunjeničkom vlašću, a oprost je ponuđen onima koji žele ostati u okviru sporazuma o primirju s lokalnim vlastima, saopćili su izvori.

Nije bilo nikakvih pokazatelja kada će sporazum biti proveden, a jedan izvor blizak pregovorima izjavio je da bi prepreke mogle odgoditi njegovu provedbu na nekoliko dana.

Sirijska vojska i njene savezničke snage osvojili su 70 posto teritorije koja je bila pod pobunjeničkom kontrolom u enklavi nakon višesedmičnog bombardiranja i masovnog bijega civila, prenosi Reuters.

(Fena)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT