Bijela kuća brani Trampovu čestitku Putinu

MARKETING
Foto: EPA

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) čestitao je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na reizboru za četvrti predsjednički mandat tokom telefonskog razgovora, izazivajući kritike opozicionih Demokrata, pa čak i njegovih Republikanaca u Kongresu.

Bijela kuća branila je “nužnost dijaloga” s Kremljom.

Putin je osvojio novi šestogodišnji mandat u nedjelju na izborima koji su izazvali međunarodne kritike zbog nedostatka stvarne konkurencije i navoda o izbornim prevarama.

– Nazvao sam predsjednika Putina i čestitao mu na pobjedi – izjavio je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

On je opisao njihov razgovor kao “veoma dobru komunikaciju” i kazao je da će se on i Putin “vjerovatno sastati u ne tako dalekoj budućnosti kako bi mogli raspravljati o utrci u naoružanju”.

Na dnevnom redu tog sastanka, čiji datum još nije određen, bile bi i situacije u Ukrajini, Siriji i Sjevernoj Koreji, tvrdi Tramp.

Kremlj je potvrdio da je Tramp čestitao Putinu na rezultatu izbora “u konstruktivnom i efektivnom duhu razgovora usmjerenog na prevazilaženje nagomilanih problema u američko-ruskim odnosima”, javila je državna novinska agencija TASS.

Senator Džon Mekejn (John McCain), predsjednički kandidat Trampovih Republikanaca na izborima u 2008. godini, žestoko je kritizirao desničarskog populistu što je slavio Putinov reizbor.

– Američki predsjednik ne predvodi slobodni svijet čestitajući diktatorima koji pobjeđuju na namještenim izborima – izjavio je Mekejn, česti kritičar Trampa unutar njihove konzervativne stranke.

U Zastupničkom domu, opozicioni Demokrati u komitetu za vanjsku politiku objavili su saopćenje u kome ismijavaju Trampove izjave.

– Putin organizira namještene izbore, disakvalificira protivnike, dodatno lišava ruski narod njegovih prava i slavi još šest godina korumpirane kleptokratske vladavine. Šta Tramp čini po tom pitanju? Čestita mu, naravno – navode članovi Demokratske stranke u tweetu.

Glasnogovornica Bijele Kuće Sara Senders (Sarah Sanders) izjavila je da Tramp cijeni komunikaciju o “temama od zajedničkog intetresa” s Rusijom.

– Predsjednik je ustanovio da je značajno imati dijalog s Rusijom kako bismo mogli razgovarati o nekim od velikih problema s kojima se suočava svijet. Nema nikakvih konkretnih planova o sastanku Trampa i Putina – izjavila je Senders.

Ona je odbila reći jesu li ruski izbori bili slobodni i pošteni.

– Ono što znamo jeste da je Putin izabran u svojoj zemlji, i to je nešto što im mi ne možemo diktirati. Mi se jedino možemo usmjeriti na slobodu i poštenje vlastitih izbora, to je nešto što 100 posto podržavamo – kazala je Sanders.

(Fena)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT