Turska vojska opkolila Afrin

MARKETING
Foto: Anadolija
Turske snage opkolile su grad Afrin, uporište kurdske milicije na sjeverozapadu Sirije, saopštila je danas turska vojska. Iz vojske navode da je preuzeta kontrola nad “područjima od ključne važnosti” u regiji.

Portparol Vlade Turske Bekir Bozdag izjavio je da su oružane snage preuzele kontrolu nad više od 50 odsto teritorije u području Afrina.

U saopštenju turske vojske se navodi da je opsada Afrina veliki napredak u ofanzivi protiv kurdskih boraca u blizini južne granice Turske.

Vojska je zauzela “kritične tačke” grada, kaže se u saopštenju, ali bez dodatnih detalja.

Hiljade ljudi od jučer bježi iz Afrina prema obližnjim oblastima pod kontrolom sirijske vlade.

Grad Afrin je glavna meta ofanzive koju je Turska pokrenula 20. januara protiv kurdske milicije i njihovih Jedinica za zaštitu naroda (YPG).

Sjedinjene Države podržavaju kurdske milicije u Siriji, ali Turska ih smatra teroristima – produženom rukom kurdskih pobunjenika koji se bore u Turskoj.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT