Transparency International: Slučaj “Dragan Čović” pokazao sve manjkavosti Zakona o sukobu interesa

MARKETING
Hrvatski narodni sabor (HNS) čiji je predsjednik Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dobio je u prošloj godini iz kantonalnih budžeta više od 16.000 KM, prema pisanju Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Zakon o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH predviđa da izabrani zvaničnici ne smiju obavljati dužnosti ovlaštenih lica u udruženjima i fondacijama koja se finansiraju iz javnih budžeta u iznosu većem od 10.000 KM. Iako se ovaj slučaj našao na dnevnom redu Komisija za odlučivanje o sukobu interesa se još uvijek o njemu nije očitovala, jer se sjednice Komisije već dva puta nisu mogle održati zbog nedostatka kvoruma. Kvorum je izostao i zbog toga jer na jednoj od sjednica nisu bile prisutne stranačke kolege predsjednika HDZ-a. Propisani način održavanja sjednica i donošenja odluka omogućava Komisiji da se međustranačkim dogovorima blokira rad ovog tijela kad god to zahtijevaju politički interesi njenih članova.

Prema mišljenju Transparency International u BiH (TI BiH) ovaj slučaj samo pokazuje da je iluzorno očekivati od tijela koje sačinjavaju parlamentarci, ili stranačke kolege osoba za koje se sumnja da su u sukobu interesa, da nepristrasno odlučuju o tom istom sukobu. TI BiH smatra da slučaj Čovića i HNS-a samo pokazuje da je neophodno čim prije donijeti novi Zakon o sukobu interesa kojim bi se predvidjelo da o sukobu interesa odlučuje nezavisno tijelo koje bi sačinjavali stručnjaci birani putem javnog konkursa. Novi prijedlog Zakona koji je upućen u parlamentarnu proceduru od strane osam zastupnika Predstavničkog doma, proširuje i krug lica na koje bi se odnosio čime bi se predvidio i veći broj situacija koje bi mogle predstavljati sukob interesa.

TI BiH poziva parlamentarce da čim prije usvoje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa kojim bi se ovo pitanje konačno regulisalo na način da se efikasno sprečavaju nedozvoljeni uticaji na obavljanje javnih funkcija, ali i kako bi se osnovalo novo nezavisno tijelo koje će obavljati svoju funkciju profesionalno i bez političkih upliva.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT