Promovisan časopis “Susreti”

MARKETING

U okviru obilježavanja 18. godišnjice Brčko distrikta upriličena je i promocija časopisa “Susreti”. Časopis je vezan za pozorište, književnost i kulturu. Izdavač je Vlada Brčko distrikta,  glavni i odgovorni urednik Jakov Amidžić, dok uređivački tim čine poznata imena iz zemlje i regiona.

Pored  različitih programa koji prate pozorišne susrete u Brčkom  ukazala se potreba i za časopisom koji će biti orjentisan ka jačoj promociji pozorišta i književnosti. Dva broja novog časopisa “Susreti” već su štampana, a isti bi trebao biti jedan od kvalitetnijih časopisa u BiH i zemljama okruženja.

“U okviru uredničkog vijeća imamo izuzuzetna imena iz oblasti teatrologije i književnosti i očekujemo proširenje na jezik koji trenutno nije zastupljen, albanski jezik. Očekujemo izuzetnog teatrologa iz Albanije,  te ćemo i tom činjenicom zadovoljiti nakanu da postanemo referentni časopis” rekao je Jakov Amidžić, glavni i odgovorni urednik časopisa.

Časopis “Susreti” trebao bi ispuniti nekoliko decenija staru prazninu nastalu gašenjem tuzlanskog “Pozorišta”. Časopis sadrži različite blokove, a kada su prvi brojevi u pitanju urednik izdvaja samo neke, poput onoga posvećenog Safetu Pašaliću, doajenu našeg glumišta, te nekoliko nobelovaca poput Boba Dylana i Ive Andrića.

“Poklopilo se da smo dobili više priloga vezanih za Ivu Andića, a njega nikada nije dosta. On je naš jedini nobelovac, a ovaj put smo pažnju posvetili nekim njegovim manje poznatim tekstovima” rekao je Žarko Milenić, urednik časopisa.

Ideja o pokretanju ovakvog  časopisa stara je desetak godina, a njegovo izdavanje poklapa se sa 35. Susretima pozorišta BiH u Brčkom i 45 godina ovog regionalnog festivala. Časopis definiše nekoliko važnih stavki, prije svega kvalitet redakcije, potom sadržaj i dinamika izlaženja, te težnju ka referentnim bazama.

“Referentno se danas postaje ulaskom u baze, a samo 17  časopisa iz regiona je u tim bazama, iz BiH nije nijedan. Nisu to samo časopisi iz kulture, nego uopšte. Tri su medicinska časopisa  na Skopusu, iz Crne Gore samo jedan, iz Makedonije nijedan. Hrvatska, Slovenija i Srbija imaju samo tri takva časopisa i ovo jasno govori da je to kvalitet koji moramo obezbjeđivati. To ćemo učiniti tako što ništa u časopisu neće moći biti objavljeno bez dvije anonimne recenzije” rekao je Srđan Vukadinović, član uređivačkog odbora “Susreta”.

Časopis “Susreti” štampan je u 300 primjeraka, a ukoliko bude interesovanja može biti i proširen. Izlazit će tri puta godišnje: za Dan Distrikta, tokom manifestacije Savski cvijet i u vrijeme Pozorišnih susreta. Redakcija časopisa svakako će vremenom biti proširena, a namjera je da za tri do četiri godine u njoj bude i jedan nobelovac ili oskarovac.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT