Mej optužuje Rusiju za trovanje Skripala: Tražimo kredibilan odgovor Moskve

MARKETING
Britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) izjavila je da će Moskva morati objasniti zašto je nervni otrov ruske proizvodnje korišten u napadu na bivšeg obavještajca Sergeja Skripala i njegovu kćerku, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Mej je u Parlamentu Velike Britanije kazala da je za trovanje nervnim agensom Skripala i njegove kćerke Julije “vrlo vjerovatno” odgovorna Moskva. Britanska premijerka tvrdi da je korišten otrov Novichok, vojni nervni agens proizveden u Rusiji.

“Ili je riječ o direktnom djelu ruske države protiv Velike Britanije, ili je ruska vlada izgubila kontrolu nad potencijalno katastrofalno opasnim nervnim otrovom i dozvolila da dođe u tuđe ruke”, rekla je Mej.

Ona je dodala da je ruski ambasador pozvan na razgovor kako bi “objasnio koja je od ovih mogućnosti tačna”.

Ukoliko danas ne bude kredibilnog odgovora, navela je Mej, Velika Britanija će zaključiti da je riječ o “nezakonitoj upotrebi sile od strane Moskve”.

Pored toga, ona je zaključila kako je London spreman za mnogo šire mjere protiv Rusije, zbog “opasnog čina koji je ugrozio živote nevinih”.

Mej je dala rok Moskvi do večeras u ponoć da objasni kako je ruski nervni gas upotrijebljen u napadu u Solsberiju.

Lavrov: Nismo krivi za trovanje bivšeg ruskog agenta

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija nema ništa sa trovanjem bivšeg ruskog obavještajca Sergeja Skripala i njegove kćerke.

“Objavili smo saopštenje u kojem to odbacujemo kao besmislice. Mi nemamo ništa s tim”, rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Britanija odbila da dozvoli Rusiji pristup činjenicama iz istrage o slučaju trovanja, prenio je TASS.

“Rusija nije kriva i spremna je da sarađuje u istrazi, ukoliko Velika Britanija ispuni svoje međunarodne obaveze”, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi, nakon optužbi britanske premijerke upućenih Rusiji tim povodom.

Lavrov je rekao da Rusija traži pristup uzorcima nervnog gasa kojim su otrovani bivši dvostruki agent Skripalj i njegova ćerka Julija, prije nego što može da pruži objašnjenja koja traži London.

“Tražili smo u zvaničnoj noti da nam se dozvoli pristup toj supstanci i tražili pristup svim podacima u istrazi s obzirom da je jedna od žrtava državljanka Rusije – Julija Skripalj”, rekao je Lavrov i dodao da je London odbio te zahtjeve.

On je optužio britanske vlasti da krše Konvenciju o zabrani upotrebe hemijskog oružja prema kojoj osumnjičenoj zemlji treba pružiti pristup inkriminisanim supstancama i treba omogućiti transparentnu istragu.

Tenzije između Londona i Moskve su porasle nakon napada na ruskog obavještajca, koji je bio optužen za izdaju i našao je utočište u Velikoj Britaniji.

Američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) ocijenio je da se radi o “nečuvenom aktu” koji je, kako je rekao, očito došao iz Rusije i koji mora imati “ozbiljne posljedice”.

Moskva je optužbe nazvala neosnovanim.

Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kćerka Julija (33) u bolnici su u kritičnom stanju od 4. marta, kada su pronađeni u besvjesnom stanju na klupi ispred trgovinskog centra u južnom engleskom gradu Salisburi (Salisbury).

Šef antiterorističke jedinice britanske policije Mark Rouli (Rowly) tada je izjavio kako policija ovaj slučaj tretira kao veliki incident, koji uključuje pokušaj ubistva upotrebom nervnog agensa.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT