Otvorena izložba slika Mevludina Ekmečića

MARKETING

U brčanskoj Umjetničkoj galeriji otvorena je retrospektivna izložba akademskog slikara Mevludina Ekmečića. Ljubitelji ove vrste umjetnosti će u narednih mjesec dana imati priliku pogledati Ekmečićeva djela nastala tokom posljednih 17 godina.

Kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta je govoreći o značaju ove izložbe iskazala svoje zadovoljstvo što su u Brčkom postavljena djela doajena bosanskohercegovačkog ali i nekadašnjeg jugoslovenskog slikarstva. Mevludin Ekmečić je jedan od rijetkih slikara, kaže Sonja Đurović, koji je nastavio slikati i u poznim godinama.

“Ostao je veliki borac za kulturu i umjetnost u BiH, pa i šire. Njegov značaj za razvoj slikarstva i umjetnosti je veliki. Zajedno sa Ismetom Mujezinovićem je osnivač Međunarodne galerije portreta u Tuzli, kao i Međunarodnog festivala porteta koji se uspješno organizuje već nekoliko decenija” rekla je Sonja Đurović, kustosica Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH.

Ekmečićeva djela i njegov umjetnički put predstavio je profesor Ibrahim Krzović, praveći retrospektivu onoga što je Ekmečić radio kao student pa do djela koje je kao zreo umjetnik prenio na platno, ističući da je i Ekmečić, kao većina poznatih umjetnika,  vjerovatno osjetio potrebu da se vrati štafelajnoj slici.

“Poželjeli su da se vrate klasičnim tehnikama. Ja i tako vidim Ekmekovo slikarstvo, odnosno ove slike. Kao individualni čin takve žeđi i potrebe da se nađe pred štafelajem i iskaže sebe ovakvim  intimističkim temama kao što su mrtve prirode ili pejzaži. Vrijedno je i kao nešto što se podudara sa kretanjima u svijetu” rekao je Ibrahim Krzović, emeritus.

Iako Ekmečić zbog bolesti nije prisustvovao otvaranju izložbe u Brčkom,  u njegovo ime se prisutnima obratila njegova nećaka pročitavši pismo koje je Ekmečić napisao ovim povodom.

“U pismu je on, uz sve zahvale svom gradu i zadovoljstvo što je izložba postavljena u Brčkom, rekao da mu je jako žao što se Umjetnička galerija i dalje ne zove imenom Rizaha Štetića, velikog brčanskog slikara i umjetnika, koji je označio Brčko u  umjetničkom pogledu zasigurno, te da bi to trebala biti brčanska tradicija” rekla je Sela Ekmečić Tecilazić.

Izložbu je otvorio Enes Pašalić, predsjednik Upravnog odbora Legat kuće Ekmečić, koja je i organizator ovog događaja.

“Ova izložba nije slučajno ovdje. On je ovom izložbom potvrdio da je Brčak na svoj kozmopolitski način. Drugo značenje je generičkog karaktera i govori o simboličkom povratku porodice Ekmečić na prostore Brčko distrikta, ali i njihovo ponovno oživljavanje u formi Legata Ekmečić, gdje su pohranjenje intelektualno, duhovno i umjetničko stvaralaštva porodice Ekmečić generalno, a i nekih rođačkih izvedenica” rekao je Enes Pašalić, predsjednik Upravnog odbora Legat kuće Ekmečić.

To je bogatstvo Brčkog, istakao je Pašalić, dodavši da bi trebalo da bude dio brčanske tradicije i kulturnog naslijeđa.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT