Skoplje: Na protestima zapaljena grčka zastava

MARKETING
Foto: Profimedia
Grčka zastava zapaljena je sinoć u Skoplju na protestu na kojem je zatraženo od Vlade Makedonije da prekine pregovore sa Grčkom oko imena.

Na protestu koji je započeo ispred Info centra EU, a završen ispred Sobranja Makedonije, prema slobodnim procjenama izvještača učestvovalo je nekoliko hiljada građana.

Demostranti su nosili makedonske zastave, uzvikivali “Makedonija, Makedonija” i pjevali “Jedno ime imamo, u duši ga nosimo, za tebe život dajemo, o Makedonijo” i druge patriotske pjesme, poručujući premijeru Zoranu Zaevu da je izdajnik.

Na skupu je govorio i vladika Makedonske pravoslavne crkve Petar Agatangel.

Učesnici protesta su zatražili da se prekinu pregovri sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusjedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, te da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Protestom, koji je organizovalo nekoliko makedonskih nacionalnih patriotskih organizacija, obilježena je godišnjica početka protesta “Za zajedničku Makedoniju” koji je završen nasilnim upadom u parlament 27. aprila 2017. godine.

Najveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE juče je saopštila da ne stoji iza protesta koje su organizatori nazvali “protestnim maršom za odbranu imena Makedonije”.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT