Pravosnažna presuda Vojislavu Šešelju 11. aprila

MARKETING
Predsjednik Mehanizma Theodor Meron zakazao je izricanje za 11. april te u odluci naveo da presuda može biti izrečena i u odsustvu optuženog Šešelja, koji se nalazi na slobodi u Srbiji.

Nepravosnažnom presudom iz marta 2016. godine, Šešelj je oslobođen optužbi za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, kao zločine protiv čovječnosti na području Srbije, Hrvatske i BiH.

Presudom je utvrđeno da je stvaranje “Velike Srbije” bilo Šešeljev politički cilj, ali da nije podrazumijevalo činjenje zločina.

Haški tribunal je Šešelja u novembru 2014., prije izricanja presude, pustio na privremenu slobodu zbog toga što je obolio od tumora na jetri. Šešelj nije prisustvovao izricanju prvostepene presude.

U decembru prošle godine iznesene su žalbe na ovu presudu, u kojima su tužioci u Haagu zatražili poništenje oslobađajuće presude Šešelju i da bude osuđen za zločine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini.

Tužilac Mathias Marcussen je zatražio da Šešelj bude proglašen krivim i osuđen na 28 godina zatvora, a kao alternativu predložio je da mu sudi ponovo.

Postupak Šešelju je trajao oko deset godina, a više puta je pauziran kako bi mu se sudilo za nepoštivanje suda, za šta je i proglašen krivim.

Vjerica Radeta, poslanica SRS-a u Skupštini Srbije, kazala je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da Šešelj neće prisustvovati izricanju presude.

“On neće ići u Haag. Rekao je to više puta, da se više neće vraćati u Haag”, rekla je Radeta.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT