Stevandić: Podržati deklaraciju i opstanku srpskog naroda

MARKETING

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje da će zajednička deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpskog naroda dobiti punu podršku svih segmenata društva.

Stevandić smatra da bi, prije upućivanja u skupštinsku proceduru, o zajedničkoj deklaraciji Srbije i Srpske o opstanku srpskog naroda mišljenje trebalo da iznese stručna javnost i tako doprinese usvajanju ovog značajnog dokumenta.

“Dokument bi trebalo da bude dostupan široj javnosti prije nego što bude upućen u skupštinsku proceduru. Ovo je značajan akt i zato je neophodno da svi daju puni doprinos u njegovom usvajanju”, rekao je Stevandić.

On je istakao da bi ovaj dokument zbog svog značaja trebalo da bude usvojen na posebnoj skupštinskoj sjednici.

“Ovako značajan dokument se ne donosi svake godine i zato bi o njegovom sadržaju trebalo da budu informisani svi – stručna javnost, Akademija nauka i umjetnosti, Boračka organizacija, nevladin sektor”, kaže Stevandić.

Deklaracijom bi trebalo da bude obuhvaćeno pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da je tekst zajedničke deklaracije usaglašen i da će ga oba parlamenta usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije.

(Srna)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT