Novi štrajkovi “zagušili” Atinu

MARKETING

Metro u Atini danas je obustavio rad u okviru štrajka protiv novih reformi o čijem usvajanju parlament odlučuje 15. januara.

U prvom velikom štrajku ove godine, obustava rada metroa, koji svakog dana koristi oko 938.000 putnika, izazvao je saobraćajni kolaps u gradu od 3,8 miliona stanovnika.

Brodovi ne mogu da plove zbog štrajka zaposlenih u pristaništima, a bolnice se oslanjaju na rezervno osoblje, pošto su i ljekari obustavili rad. Dodatni štrajkovi očekuju se tokom dana.

Očekuje se da će parlament 15. januara glasati o predloženoj reformi kojom se pooštravaju propisi o proglašavanju obustave rada, što je uslov koji su postavili kreditori.

Ovo je razljutilo mnoge Grke, čiji su prihodi značajno umanjeni od kada je država počela da prima međunarodnu finansijsku pomoć 2010. godine.

Prema sadašnjem zakonu, sindikati mogu da pozovu na štrajk ako to podržava trećina članstva.

Novim zakonom ta granica se diže na 50 odsto, a kreditori se nadaju da će time opasti učestalost radničkih protesta i da će porasti produktivnost, koja je trenutno u Grčkoj za oko 20 odsto manja od prosjeka u EU.

 

(Srna)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT