Njemačka: Sve manje vremena za postizanje dogovora o crno-crvenoj koaliciji

MARKETING
Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati lijevog centra još nisu postigli sporazum o zvaničnim koalicijskim pregovorima nakon što je više od 18 sati takozvanih “istražnih” pregovora iza zatvorenih vrata nastavljeno prije očekivanog roka u petak.

Ključne teme razgovora u ranim jutarnjim satima u petak bile su porezi, finansijska politika, imigracija i zdravstvena zaštita, saznaje agencija DPA.

Iako je bilo nekih pomaka u diskusijama, koje su se odvijale od tačke do tačke, produžetak pregovora je jutros je odbačen.

Merkel je ranije upozorila da su lideri suočeni s teškim krugom pregovora u pokušaju da dovrše uvodnu fazu. Ona se nadala da će stranke postići sporazum prije početka zvaničnih pregovora o koaliciji u narednih 24 sata s ciljem izlaska iz aktuelnog političkog ćorsokaka i da će otkloniti prijetnju prijevremenih izbora nakon septembarskog glasanja na kome nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu.

“Još su velike prepreke koje moramo otkloniti na našem putu”, izjavila je Merkel, misleći na velike razlike koje su se pojavile među stranačkim liderima oko spajanja izbjegličkih porodica, evropske reforme, zdravstvene zaštite i oporezivanja bogatih.

Merkel je izrazila nadu da će nakon pet dana razgovora stranke biti u stanju da polože temelje za početak zvaničnih pregovora o novoj koalicijskoj vladi koja će biti na čelu zemlje u narednom četverogodišnjem mandatu.

Čelnici konzervativnog bloka CDU-CSU i SPD-a trebali bi izvijestiti rukovodstva svojih stranaka o ishodu razgovora u jutarnjim satima.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer podsjetio je pregovarače na odgovornost koju imaju, ne samo prema vlastitim strankama i političkoj budućnosti zemlje, nego također i prema Evropi.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT