Česi biraju predsjednika: Referendum o Milošu Zemanu

MARKETING
Više od osam miliona Čeha izlazi danas popodne i u subotu prije podne na druge direktne predsjedničke izbore kao na svojevrsni referendum da li žele da u predsjedničkom zamku Hradčani i narednih pet godina ostane Miloš Zeman, predsjednik koji poput američkog predsjednika Donalda Trampa izaziva do sada najdublje podjele u društvu.

Česi sada u prvom krugu imaju izbor između devet kandidata, među kojima prema predizbornim anketama raspoloženja birača najviše šansi da sa sigurnim favoritom izbora, Zemanom, u eventualni drugi krug 26. i 27. januara uđe naučnik, dugogodišnji predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš zagovornik ulaska Češke u Evropsku uniju i povratka Češke idealima plišane revolucije iz 1989. godine.

“Reč je o izboru da li će Češka pokušati da se izbori za jaču poziciju u Evropskoj uniji ili će nastaviti sa okretanjem ka Istoku. Za to je naravno vezano pitanje da li će Češka nastaviti da razvija standardnu demokratiju prema evropskim standardima ili će se nametnuti demokratija kojom upravljaju oligarhijski interesi”, izjavio je politikolog Danije Kroupa.

Zemanu je dan pred izbora stigla očekivana jaka podrška od novog češkog premijera, tajkuna prehrambene i hemijske industrije, najbogatijeg Slovaka, a drugog najbogatije biznismena u Češkoj, Andreja Babiša.

“Glasaću za Zemana zato što smatram da je jedna od najizrazitijih ličnosti naše politike od pada komunista, jaka ličnost koja polarizira društvo ali prije svega čovjek koji ne krade, poštuje datu riječ. Iza njega stoje rezultati. Za razliku od drugih političara ne živi od politike nego za politiku”, podržao je Zemana Babiš.

Prema anketama Zeman nema mnogo šanse da pobijedi u prvom krugu, jer i u anketama koje očekuju najveću podršku ne očekuju da bi mogao da dobije više od 47 odsto od potrebnih preko 50 odsto glasova birača.

Česi će tako ime novog predsjednika saznati najverovatnije krajem januara, a sam Zeman je izjavio da je nervozan i stoga što, kako je kazao, Česi imaju tu osobinu da ne praštaju uspjeh i da se ujedinjuju svi protiv najjačeg kandidata.

Rezultati prvog kruga biće poznati već u subotu uvečer.

 

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT