Brčko i dalje bez kolektivnog ugovora

MARKETING

Članovi brčanskog Sindikata nezadovoljni sui  smatraju da sui m prava, kao radnicima ugrožena, budući da Distrikt ni u protekloj godini nije dobio kolektivni ugovor.

Sekretar Sindikata je napomenuo da je Distrikt Brčko lokalna zajednica koja nema Odjeljenje za rad, socijalna pitanja i zapošljavanje, nego se njihova pitanja uređuju sa drugim odjeljenjima, na primjer, Odjeljenjem za zdravstvo, što je, prema njiegovom mišljenju, nonsens.

“Ono što nam je OHR ostavio kao neriješeno pitanje, to je da treba napraviti ozbiljnu reformu Javne uprave i uvesti novo Odjeljenje za rad, koje će oblast rada i oblast kapitala urediti na taj način da mi imamo kancelariju, da dođemo u Vladu i da znamo da artikulišemo naše interese” rekao je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BiH.

Prednacrt Zakona o radu su, kažu iz Sindikata, napravili, naveli primjedbe i ozbiljne amandmane i obrazloženjima, što su usaglasili sa poslodavcima i poslali gradonačelniku, Odjeljenju za zdravstvo  i Udruženju poslodavaca.

“To je sada na čekanju neka dva mjeseca i mi ćemo tek priču o kolektivnom ugovoru moći otvoriti kad se donese taj krucijalni Zakon o radu. Naravno, trebaće resetovati sve zakone ra radno-pravne oblast ii naći načina kako zaustaviti mlade ljude da ne odlaze iz Brčko distrikta.” rekao je Kalajdžić.

Kolektivni ugovor bi trebalo da zaštiti prava radnika. To je opšti akt koji bi trebalo da se izradi iz seta zakona za radno-pravne oblasti.

“Naš radnik kada odlazi u penziju nema nikakvu otpremninu. Nemamo Institut, mobing ovdje nije riješen, prava radnica, kako je ovdje to definisano i razrađeno i opštim aktima, a ni radnim zakonodavstvom u entitetima, ovdje nisu zaštićeni.”

Iz Sindikata najavljuju da im je plan da kroz više sastanaka i kompromisa naprave ozbiljan Zakon o radu, koji će sa Vladom uputiti Skupštini.

“Mi znamo, a mislim i da sam naglašavao nekoliko puta da su u toku izmjene i dopune Zakona o radu Brčko distrikta i formirano je radno tijelo koje radi na tome, ja mislim da je to dobrim dijelom već pripremljeno kada su u pitanju dopune Zakona iz kojega i proizilazi donošenje općeg kolektivnog ugovora, grantskog kolektivnog ugovora i mislim da to nije problem kada su u pitanju sami poslodavci što se tiče donošenja općeg kolektivnog ugovora” rekao je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikt BiH.

Zakoni u radu u Brčkom trebalo bi da se usklade sa Zakonom o radu RS i FBiH, zbog same primjenjivosti, kažu iz Udruženja poslodavaca.

“Ima načina kako se poslodavce primorati na potpisivanje takvog ugovora. Jedan od mojih prijedloga će biti da nijedan poslodavac više ne može dobiti nikakve benefite u Distriktu ukoliko ne bude spreman potpisati kolektivni ugovor, jer mi mnogo toga dajemo, i čast dobrim poslodavcima, ali ima i onih koji na neki način zlorabe građane, odnosno svoje zaposlenike” rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

Zbog svega navedenog, vlast mora zaštititi građane i radnike, odnosno obične ljude.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT