Kako je Kolinda dobila diplomatski šamar u Turskoj: Unutarnja pitanja BiH rješavat će se u BiH

MARKETING

“Izmjene zakona su unutarnje pitanje Bosne i Hercegovine”, kazao joj je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, napomenuvši da sa zajedničkim radom i nastojanjima može pomoći, da imaju namjeru, da su fokusirani na to da pomognu, ali bez direktiva kako nešto treba de se uradi.

Novinar i analitičar Nedžad Latić napominje da, ukoliko se u Ankari razgovaralo samo o navedenoj temi, može razumjeti Grabar-Kitarović, budući da su posljednjih desetak godina i Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović ostavljali takav utisak da će ono što kaže Erdogan prihvatiti i Izetbegović.

“Gospođa Grabar-Kitarović se, vjerovatno, na osnovu takvih procjena odlučila na taj korak, smatrajući da će preko Erdogana uspjeti utjecati na unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine. S druge strane je, očito u dosluhu Erdogana i Izetbegovića, proizašla takva reakcija turskog predsjednika, jer takvi prijedlozi od početka nisu bili prihvaćeni. Zato su se tako izjasnili”, kazao je Latić za Klix.ba.

Ne ulazeći u Erdoganova nastojanja, namjere i fokuse, pa čak ni ono što on podrazumijeva pod takozvanim amanetom za brigu o Bosni i Hercegovini, kojom ga je navodno zadužio Alija Izetbegović, Latić napominje da Srbija i Hrvatska zloupotrebljavaju termin garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Za sve što se tiče međunarodne zajednice i politike koja ima legitimitet djelovanja u Bosni i Hercegovini, to je Vijeće za implementaciju mira (PIC). Izvan PIC-a, ni Hrvatska, niti Srbija, niti bilo koja druga država na svijetu, nemaju direktan utjecaj na Bosnu i Hercegovinu. Sve mora ići kroz PIC”, kazao je Latić, dodavši da je sve izvan PIC-a proizvoljan pristup i manipulacija.

Na pitanje zašto se službeni Beograd i Zagreb odnose prema Bosni i Hercegovini na takav način, Latić odgovara da to traže i Srbi i Hrvati u Bosni i Hercegovini, predstavljajući se kao manjina i tražeći starijeg brata ili sestru da im pomognu.

“Postoje specijalni odnosi, što je nakaradno, i s Hrvatskom i sa Srbijom, jer se traži oblik starateljstva, tutorstva nad ostatkom svog naroda u Bosni i Hercegovini. U hrvatskom ustavu ima klauzula da je hrvatska dužna da se bavi svojim narodom u dijaspori, kako oni tretiraju Hrvate u Bosni i Hercegovini. Svako je pronalazio svoje načine. Međutim, to ništa nije u duhu Dejtona, to je potpuna zloupotreba”, ističe Latić.

Dodao je da je njihova matrica viđenja Bosne i Hercegovine takva, a da se u tu matricu uklopila nacionalna politika Bošnjaka artikulirana kroz SDA i Bakira Izetbegovića.

“Sjetit ćete se amaneta Erdoganu i tih gluposti. Srbiji i Hrvatskoj to daje legitimitet da se i oni na toj matrici odnose prema Bosni i Hercegovini”, upozorio je Latić u izjavi za Klix.ba.

Podsjetio je da je Grabar-Kitarović bila miljenica NATO-a, a Hrvatska američki favorit na Balkanu.

“Ranije su konstelacije bile dobro postavljene. Hrvatska je na tome zasnivala svoju politiku, da preko Katara i Turske dođe do velikih investicija, pa je bilo riječi o zaobilaznom gasovodu i drugim projektima s grupacijama iz Katara… To je ona politika koja se zagovarala ukoliko bi stvarno bili prijateljski odnosi između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali očigledno je gospođa Grabar-Kitarović ‘polupala lončiće’. Taj trend vanjske politike nije iskoristila”, zaključio je Nedžad Latić.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT