Vlada Brčko distrikta BiH okončala 28. redovnu sjednicu

MARKETING

Vlada Brčko distrikta BiH okončala je danas 28. redovnu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o realizaciji projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB II projekat“.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je Vlada prije šest godina započela spomenuti projekat koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, s ciljem zatvaranja kolektivnih smještaja za izbjegla i raseljena lica i uspostavljanja koncepta socijalnog stanovanja.

„Godine 2011. urađena je procjena da je za zatvaranje kolektivnih smještaja u Brčkom neophodno 1.470.000  eura. U međuvremenu je Evropska banka za obnovu i razvoj pooštrila kriterije u smislu kvaliteta gradnje i komunalne infrastrukture, što je poskupilo izvođenje radova i prva procjena sredstava je sada nedostatna. Shvatili smo da samo za Prutače treba duplo više sredstava nego što smo odobrili, a da bismo na ostalim lokacijama mogli početi raditi. To je postao problem i predmet rasprave na Vladi iz razloga što se cijeni da su Prutače važne iz razloga što je tamo najteža situacija. Imajući u vidu da treba što prije ući u posao Vlada Brčko distrikta BiH je donijela zaključak da se hitno obavi razgovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i zatraže dodatna sredstva kako bismo u isto vrijeme pokušali rješavati sve centre, a riječ je o Prutačama, Bukviku, Brki i Ceriku. Nadam se da će nam banka izaći u susret i prihvatiti naše razloge i specifičnu situaciju te da ćemo dobiti novac, s obzirom da su sredstva povoljna“, pojasnio je zamjenik gradonačelnika.

S obzirom da sjednici Vlade nisu prisustvovali članovi koji imaju afirmativne glasove, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju u Brčko distriktu BiH je prebačen na dnevni red 29. redovne sjednice kao i Prijedlog odluke o zaduženju Brčko distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“.

Predlagač Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Direkcija za finansije je predložila da se i ova tačka dnevnog reda prebaci na narednu sjednicu Vlade s obzirom da se o istoj nije izjasnilo Ekonomsko-socijalno vijeće Brčko distrikta BiH.

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je Odluku o prihvatanju prijedloga Policije Brčko distrikta BiH o rekonstrukciji Policijskog odbora i primila k znanju Informaciju o potrebi parcelisanja za naselja Brka, Bukvik i Cerik u okviru realizacije projekta „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja – CEB projekat“ uz zaključak da se pronađe rješenje za naselje Prutače.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT