Uhapšenima zbog ratnog zločina protiv Srba u Konjicu određen pritvor

MARKETING
Foto: Klix.ba
“Sud Bosne i Hercegovine, u krivičnom predmetu protiv osumnjičenih Esada Ramića i drugih, zbog krivičnog djela zločini protiv čovječnosti, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora, donio je 6. decembra 2017. godine rješenje kojim se djelimično prihvata prijedlog Tužilaštva BiH”, saopćeno je iz Suda BiH.

Navedeno je da se osumnjičenima određuje mjera pritvora zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i međusobno jedan na drugog.

“Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 4. januara 2018. godine, ili do nove odluke Suda. Prijedlog za određivanje mjere pritvora prema ovim osumnjičenim, iz razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka d) ZKP BiH, odbijen je kao neosnovan”, stoji u saopćenju.

Navode da je Sud razmatrao prijedlog odbrane i mogućnost primjene blažih mjera osiguranja nesmetanog vođenja krivičnog postupka.

“Sud BiH nije našao da se u ovom trenutku prisustvo osumnjičenih i onemogućavanje njihovog kontaktiranja sa saslušanim i potencijalnim svjedocima i u tom smislu omogućavanja istim da neometano daju izjavu u istražnom postupku, kao i zabrana međusobnog kontaktiranja osumnjičenih u ovom predmetu, može postići samo mjerom pritvora, te da niti jedna druga, blaža mjera u ovom slučaju i u ovoj fazi postupka, ne bi bila svrsishodna”, navode iz Suda BiH.

Navode da je odbijen, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim Safaudinu Ćosiću, Muhamed Cakiću i Seadu Jusufbegoviću koji su pušteni na slobodu.

“Kada je riječ o osumnjičenim Safaudinu Ćosiću i Muhamedu Cakiću, Sud nije našao postojanje osnovane sumnje da su osumnjičeni počinili krivična djela koje mu se stavljaju na teret. Sud je razmotrio i postojanje osnovane sumnje u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića i utvrdio da u ovom procesnom trenutku, u odnosu na osumnjičenog Seada Jusufbegovića, ne postoji dovoljno dokaza koji bi ukazali na intenzitet osnovane sumnje, neophodan za određivanje mjere pritvora, zbog čega je prijedlog Tužilaštva u tom dijelu, odbijen kao neosnovan” zaključeno je u saopćenju.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT