Predavanje na temu pripremanja zimnice, te kako sačuvati hranu od kvarenja u domaćinstvu

MARKETING

Period je pravljenja zimnica je završen, a jesen već uveliko miriše na povrće i voće koje je pripremljeno u domaćinstvima da zadovolji nutritivne potrebe tokom jeseni i zime. Zbog toga je Voćni klub iz Brčkog organizovao u prostorijama gradskog Omladinskog centra predavanje o tome kako sačuvati hranu od kvarenja.

Predavač na ovom korisnom skupu bio je stručnjak u oblasti nutricionizma, a nprisutnima su se obratili i ispred Voćnog kluba i druge učesnice predavanja. Mogle su se tu čuti zaista korisne informacije.

“Ono što bi trebalo svaka domaćica da zna, svaki stanovnik, djeca u osnovnoj školi, djeca u srednjoj školi ja ću predočiti – koji su to uzročnici kvarenja hrane i kako se boriti da ti uzročnici kvarenja hrane stvore što manji efekat da se hrana ne pokvari. A čitava svrha i korist ovog predavanja je što pružamo te informacije domaćicama i djeci kako ne bi došlo do tog kvarenja. Moram vam reći da se oko 30% hrane baca” rekao je Midhat Jašić, profesor nutricionizma i prehrambenih tehnologija.

Uzrok bacanja hrane je upravo neuspijevanje da se ona adekvatno zaštiti i sačuva za kasniju upotrebu. Zanimljiv je i podatak da se u svijetu proizvede 30% više hrane nego što je potrebno, tako da taj dio najčešće biva bačen.

“Najviše se baca svježe voće, čak se baca 30-40% i više šljive ostane neiskorišteno, kao i ostalih vrsta voća. Znatan dio povrća koji se proizvede ostane neiskorišteno zbog niskih cijena i nemogućnosti prerade, pogotovo nemogućnosti prerade u domaćinstvu. Prerada mesa nam je tek posljednjih dvadesetak godina kao tradicionalni proizvod krenula u upotrebu, a kad su u pitanju žitarice, njih uglavnom uvozimo i njih prerađujemo u pekarske proizvode i to je veoma uspješno” kaže Jašić.

Na današnjem predavanju moglo se saznati još niz zanimljivih činjenica – da je odraslom čovjeku potrebno oko ½ kg svježeg voća dnevno. Takođe, može se unositi i fermentirano, kao i smrznuto voće i povrće.

Objasnićemo metode kako se koriste visoke temperature da bi se zaštitila hrana od kvarenja – pasterizacija, sterilizacija; zatim upotreba niskih temperatura kao što su pothlađivanje, hlađenje i zamrzavanje. Zatim biološko konzerviranje koje je takođe zdrav način čuvanja hrane gdje koristimo fermentaciju, bilo da su u pitanju proizvodi od povrća, voća, mliječnokiselinski odnosi ili slično.”

U krajnjoj liniji, dozvoljeno je upotrijebiti i konzervanse, kao što su sumpordioksid, nitrati, određene kiseline i slično.

“Možda i kasnimo sa ovom temom, trebali smo možda to već u avgustu ili septembru kad se zimnica i sprema, međutim nije kasno ni sada da se nauči nešto novo. Domaćice dosta toga i znaju ali uvijek je potrebno kvalitet dići na neki viši nivo da bi one na tržištu bile konkurentne” rekla je Danijela Plavšić, stručna savjetnica u Voćnom klubu Brčko distrikt BiH.

redavanju su prisustvovali i učenici, budući voćari za koje je vrlo važno da slušaju savjete struke, jer, kako kažu organizatori – oni su budućnost, a u tehnologija stalno napreduje.

“U svakoj branši treba pratiti struku i nove tehnologije. Dosta toga se radi kakio su radile naše bake, međutim, u dosta toga treba primjeniti in eke nove tehnike proizvodnje” rekla je Plavšić.

Domaćice koje su danas došle kažu znaju praviti ukusne zimnice, ali nije na odmet da nešto novo čuju i nauče kako bi svoju kuhinju obogatile.

“Ja sam naučila od moje majke i moje svekrve, ali to je već sve prevaziđeno, i ono što ja radim, a kamoli one zato volim ovdje da dođem. Ja se bavim i likerima. Imam možda 35-40 vrsta likera, ali to se zna kako se radi – nešto se radi da se voće na suncu ostavi. Nešto se radi odmah, pa se cijedi i stavlja zavisi” rekla je Mara Tomić, učesnica predavanja.

“Mi sarađujemo sa Voćnim klubom i evo već treća godina kako s sarađujemo učestvujemo na raznim manifestacijama koje oni organizuju. Pa evo i ovo predavanje o čuvanju i pravljenju zimnice” zaključila je Munavera Kaloper, predsjednica UG “Bošnjakinja” Brčko distrikt BiH.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT