Okrugli sto na temu prevencije predrasuda, govora mržnje i diskriminacije

MARKETING

Danas je Komisija za zaštitu ljudskih prva Skupštine Brčko distrikta BiH podržana od strane Misije OSCE-a BiH organizovala Okrugli sto na temu prevencije i incidenata počinjenih iz predrasuda, diskriminacije te govora mržnje. Neformalne mreže “Promoviši pozitivno” i “Antidiskriminacijski forum”, kao i predstavnici različitih NVO i nadležnih institucija takođe su bili učesnici diskusije na ovu temu.

Jedan od ciljeva ovog okruglog stola je unapređenje saradnje između organizacija civilnog društva, institucija Distrikta, te Komisije po pitanju njihovih uloga u prevenciji incidenata izazvanih mržnjom i diskriminacijom.

“Imaćemo prezentaciju o pojavama diskriminacije, predrasuda i govora mržnje, kao o nečemu o čemu slušamo svaki dan, a ne znamo dovoljno ni šta to teoretski znači, ni koje probleme, odnosno incidente i patnje može nanijeti nekome, a pošto je to briga i Komisije za zaštitu ljudskih prava, mi smo ovu temu danas odabrali kao  edukaciju za predstavnike institucija i jednu vrstu koordinacije između nevladinog sektora koji ovdje ima značajnu ulogu, Skupštinske komisije i predstavnika institucija” rekao je Nenad Kojić, predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava Skupštine Brčko distrikta BiH.

Ove negativne pojave, nažalost veoma su prisutne u Brčkom. Takođe su u jednakoj mjeri tipične i za cijelu BiH, ali i region, ali, ne zaobilaze niti bogate civilizovane uređene evropske zemlje, tako da očigledno, one nemaju toliko veze sa standardom zemlje, nego su društvena pojava. Po ovom pitanju bi, čini se, trebalo bolje definisati zakone, te ih poštovati.

“Što se tiče BiH i Brčko distrikta, eksplicitno govor mržnje u krivičnom zakonu nije ni pomenut, odnosno nije definisan, a što se tiče Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u 2016. godini je usvojena Deklaracija o zabrani govora mržnje” rekao je Kojić.

“Ovo su sve fenomeni koji nisu karakteristični samo za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, u našem kontekstu, u kontekstu društva koje se još uvijek suočava sa veoma teškim problemima iz prošlog rata, u kontekstu teške ekonomske i socijalne situacije sa kojom su suočeni bh građani, ova pitanja zaslužuju posebnu pažnju” rekla je Amra Hamidović, pravna savjetnica Misije OSCE-a u BiH.

Uloge medija i politike su istaknute kao veoma uticajni faktori za nastanak, odnosno prestanak govora mržnje ili diskriminacije u određenom momentu.

“Ta klima ne pogoduje ni prevenciji ni suzbijanju govora mržnje i diskriminacije. Zbog toga smatramo da je ovakav okrugli sto, odnosno uloga dijaloga i komunikacije između civilnog društva, skupštinskih predstavnika, predstavnika izvršne vlasti, ključna u razumijevanju tolerancije, u pronalaženju modaliteta” rekla je Hamidović.

Posebno je na mladima da izgrade sebe u smislu tolerantnih i otvorenih ljudi, kako bi u budućnosti bila ostvarena bolja komunikacija.

“Kroz prethodni rad mi smo imali dosta aktivnosti gdje je 11 organizacija u mreži “Promoviši pozitivno” obavljala u našem gradu i takođe smo imali veliku saradnju sa drugim gradovima u BiH gdje postoje mreže ispred OSCE-a, takođe imamo dobru saradnju sa našim vlastima, sa Vladom Brčko distrikta s kojima skupa rješavamo problematiku u našem gradu” rekao je Miloš Popić, Omladinska organizacija “Svitac”.

Svi učesnici ističu da će se po ovom pitanju nakon okruglog stola i diskusija “pronaći zajednički jezik”, podići svijest, podstaći možda na još ovakvih aktivnosti koje bi vodile dijalogu i dogovoru oko nekih tema i dati dobar primjer drugima na suzbijanju mržnje, predrasuda i diskriminacije.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT