Hahn: Sve je veća spremnost u EU za prijem zapadnog Balkana

MARKETING
Foto: EPA
“Postoji rastuća spremnost među državama članicama (EU) da se bave proširenjem (nego prije godinu dana)”, izjavio je Hahn za austrijske dnevne novine Wiener Zeitung u intervjuu objavljenom u utorak.

Albanija, Makedonija, Crna Gora i Srbija zvanično imaju kandidatski status, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo traže isti status. EU smatra tu regiju kao bitnu za suočavanje s brojnim pitanjima od kontrole imigracije do suprotstavljanja sigurnosnim prijetnjama koje se kreću u obimu od ruskog miješanja do radikalnog islama.

Države članice su uvidjele da “mir može biti postignut na Balkanu i da je perspektiva članstva u EU od vitalnog značaja za to”, kazao je Hahn.

Zapadni Balkan i njegovih 20 miliona stanovnika nestrpljivi su da napreduju i veoma je privlačno tržište za blok, kazao je Hahn, dodajući da “nova država članica nije breme nego obogaćivanje”.

Komesar je kazao da ne podržava ideju o Evropi u više brzina jer bi to navelo države članice na razlaz. Umjesto toga, svi mogući napori trebaju se uložiti da se omogući slabijim državama da ojačaju u Evropskoj uniji, kazao je on, prenosi Reuters.

(Fena)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT