Od sutra obavezna zimska oprema za vozila

MARKETING
Foto: Ilustracija

U skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini i Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima, od 15 novembra tekuće godine do 15 aprila naredne godine, na snazi je obaveza upotrebe zimske opreme za sva motorna vozila koja saobraćaju na javnim putevima.

Bez obzira na vremenske uslove sva motorna vozila moraju koristiti i posjedovati propisanu zimsku opremu u navedenom periodu. S tim u vezi za očekivati je i da policija vrši pojačane kontrole i provjeru.

“Posjedovanjem zimske opreme vozači čuvaju kako sebe tako i druge učesnike u saobraćaju. Ovom prilikom pripadnici Policije će vršiti kontrolu posjedovanja zimske opreme onako kako to zakon i nalaže. Mi iz Policije apelujemo na vozače da od 15. novembra do 15. aprila koriste zimsku opremu” rekao je Halid Emkić, stručni savjetnik za analitiku i edukaciju.

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od  3500 kg i koja nemaju više od 8 sjedišta, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na sva četiri točka sa oznakom «M+S», čija dubina šara na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm.

-Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i da u priboru moraju imati odgovarajuće lance za pogonske točkove.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3500 kg i autobuse, propisana je sledeća oprema:

-Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, čija je dubina šare na gazećem sloju najmanje 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci za pogonske točkove i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

-Gume sa ljetnim profilom čija dubina šare na gazećem sloju iznosi najmanje 4 mm, a u priboru odgovarajući lanci i priručni alat (lopata i vreća pijeska od 25-50 kg).

“U svim slučajevima gdje se utvrdi da vozači ne posjeduju adekvatnu zimsku opremu preduzimat će se sankcije, odnosno odnosno one  mjere i radnje koje Zakon o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH propisuje” zaključio je Emkić.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT