Brčko: Obilježen Svjetski dan dijabetesa

MARKETING

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra. I u Brčkom je u organizaciji Udruženja dijabetičara tim povodom organizovana cjelodnevna aktivnost.

Od ranih jutarnjih sati članovi udruženja su na Trgu mladih građanima nudili uslugu besplatnog mjerenja šećera u krvi. Ova aktivnost organizuje se već 14 godina zaredom s ciljem obilježavanja ovog datuma.

“Bit je da se o ovoj bolesti priča zato što je iz dana u dan sve veći broj oboljelih. To je bolest koju svako od nas nekada može da dobije, bolest sa kojom se normalno može živjeti i funkcionisati, koja ne ometa ni u čemu, ali je podrška neophodna” rekao je Đorđe Vuković, predsjednik Udruženja dijabetičara Brčko distrikta BiH.

Kada se govori o dijabetesu uvijek se postavlja i pitanje faktora rizika i šta zapravo dovodi do ove bolesti.

“Faktora rizika, kada je tip 1 u pitanju, zapravo i nema. Dijabetes je autoimuna bolest. Sve zavisi od toga kako je organizam sposoban da se odbran do nekog trenutka. Najobičnija infekcija može da izazove dijabetes. Kada je tip 2 u pitanju danas se toliko priča o gojaznosti, koja je prvi preduslov za dobijanje dijabetesa, mada to opet zavisi  od organizma. Ne mora značiti ako je osoba gojazna da će imati dijabetes” kaže Vuković.

Ipak, bolje spriječiti nego liječiti te se iz tog razloga i u ovom slučaju  uvijek potencira na zdravom načinu života.

“Apsolutno treba da, koliko god nam život bio težak, što više povećamo fizičku aktivnost. Najviše radi sebe. U ishranu više uključiti voća i povrća, a pokušati što više smanjiti ugljikohidrate, koji su u obliku pita  i tijesta na našem području veoma zastupljeni. Stres koji je sveprisutan u našem životu pokušati smanjiti.”

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa posvećeno je ženama jer istraživanja pokazuju da 1 od 10 žena živi sa dijabetesom. Iz udruženja iz tog razloga  poručuju da treba djelovati danas da se promijeni sutra.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT