Radioaktivni oblak nad Evropom- bez posljedica po zdravlje ljudi

MARKETING
Radioaktivni oblak nad Evropom posljednjih sedmica ukazuje da se dogodila nesreća u nuklearnom postrojenju u Rusiji ili Kazahstanu krajem septembra, saopštio je francuski Institut za nuklearnu bezbjednost (IRSN).

Iz IRSN-a odbacaju mogućnost nesreće u nuklearnom reaktoru i navode da je najvjerovatnije riječ o objektu za tretman nuklearnog goriva ili centru za radioaktivnu medicinu.

U saopštenju se ističe da nema posljedica po ljudsko zdravlje ili prirodu u Evropi.

Iz IRSN-a kažu da ne mogu tačno da preciziraju lokaciju ispuštanja radioaktivnog materijala, ali da je vjerovatno riječ o zoni južno od Urala, odnosno između Urala i rijeke Volge.

Direktor IRSN-a Žan-Mark Pere rekao je da je to ukazuje na Rusiju, ili možda Kazahstan.

“Ruske vlasti kažu da nisu upoznate sa nesrećom na njihovoj teritoriji”, rekao je Pere, dodajući da IRSN još nije kontaktirao vlasti Kazahstana.

Pere je rekao da su posljednjih sedmica IRSN i drugi instituti u Evropi koji se bave nuklearnom energijom izmjerili visoke nivoe rutenijuma 106, radioaktivnog nuklida koji je proizvod dijeljenja atoma u nuklearnom reaktoru, što se ne događa u prirodi.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT