Milić pojasnio dio razloga za smjenu Dedeića

MARKETING

Nakon što su jučer bošnjački članovi zakonodavne i izvršne vlasti Brčko distrikta uputili niz kritika na račun gradonačelnika Distrikta Siniše Milića, a u svjetlu smjene njegovog savjetnika Ismeta Dedeića, danas se javnosti po ovom pitanju obratio i gradonačelnik. Izjava za medije upriličena je nakon neodržane sjednice Vlade, zbog nedolaska članova Vlade iz reda bošnjačkog naroda.

Iako je kvorum za nastavak sjednice postojao gradonačelnik je kazao da nije želio sjednicu održati bez prisustva predstavnika jednog naroda.  Izražavajući uvjerenje da ima podršku ne samo Srba i Hrvata u vlasti nego i Bošnjaka koji su jučer prisutvovali konferenciji za novinare u organizaciji predsjednika Skupštine Distrikta Eseda Kadrića, Milić je kazao da treba graditi normalnu lokalnu zajednicu sa prosperitom a ne “gledati u retrovizor”. Također je kazao da je nezamislivo da gradonačelnik mora držati press konferenciju zbog činjenice da je smijenio svog savjetnika i da ona izaziva nacionalne podjele. U smjeni savjetnika Dedeića Milić ne vidi ništa sporno, tim više što iza ovog poteza, tvrdi, stoje debeli razlozi. Umjesto obrazloženja na koje je pozvan jučer od strane Bošnjaka Milić je kazao sljedeće:

“Ja ću samo predsjednika Skupštine, koji je po mom razumijevanju  ovlašten da govori i sluša u ime Bošnjaka, ali nadam se da nije jedini ovlašten da razmišlja, pitati da li bi on potpisao, možda, potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekat u rokovima i specifičnim zahtjevima Vlade, za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijedan 400 miliona eura. Ako će on to potpisati ja sam spreman da se izvinem za sve”.

Tvrdi da su o tome bili upoznati predstavnici bošnjačkog naroda u Skupštini, te ističe da je odnekud izašla potreba “bezrazložnog podizanja nacionalnih tenzija”.

“U međuvremenu, umjesto da rješavaju taj problem, na šta su se obavezali u usmenim razgovorima, gospodin savjetnik je vrlo intenzivno počeo da radi na okupljanju neke nove skupštinske većine koja bi trebalo da smijeni gradonačelnika koga on savjetuje. Paradoks. U takvoj situaciji gradonačelniku nije preostalo ništa osim da posegne za onim što mu je statutarno pravo i ono što mu zakoni nalažu” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Razloga ima još, kaže Milić, i oni su bili obrazloženi bošnjačkim članovima skupštinske većine. Pozvao je predstavnike SBB-a da predlože novog kandidata za savjetnika a on će mu, kaže, “dati najveću kancelariju u Vijećnici i ne mora ništa raditi, samo neka ne opstruiše Vladu i gradonačelnika”. Kada su u pitanju navodi Bošnjaka o preglasavanju tokom sjednice Vlade, Milić tvrdi da toga nije bilo.

“Vrlo je teško ako imate pojedine članove Vlade koji jedno kažu, drugo misle a treće urade,  prilikom glasanja je zaista teško iskontrolisati rezultat glasanja. S druge strane, odgovorno tvrdim da preglasavanja nije bilo jer je za to potrebno da se neko izjasni protiv. Mi smo ovdje imali suzdržane glasove”.

Sporna smjernica za izmjene zakona o sigurnosti u saobraćaju, koja je dovela do ove priče,  uopšte to nije , tvrdi Milić, kao ni činjenica da je predlagač smjernice bilo Odjeljenje za komunalne poslove umjesto Odjeljenja za javne poslove. Pojašnjava da su razlozi hitnosti naveli da se krene u izmjene i ovoga ali i zakona o komunalnim djelatnostima.

“Ako donošenje jednog propisa zahtijeva izmjenu i dopunu drugog propisa obrađivač je dužan da oba propisa pripremi istovremeno. Obrađivač propisa u ovom slučaju je bilo Odjeljenje za komunalne djelatnosti. Rukovodeći se time oni su pripremili tu jednu smjernicu”.

Na kraju, upitan hoće li održavati sjednice Vlade bez Bošnjaka gradonačelnik je kazao da neće. Također je rekao da se trenutno može protumačiti da je rad Vlade blokiran, ali da se nada da su svi problemi posljedica nerazumijevanja odluka gradonačelnika i fukcionisanja izvršne vlasti i da će vrlo brzo svi doći do tog zaključka.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT