Dan otvorenih vrata na temu evropskih integracija

MARKETING

Komisija za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH, uz podršku Ureda Evropske komisije i Misije OSCE-a u BiH, organizovala je Dan otvorenih vrata za studente univerziteta i fakulteta i predstavnike omladinskih organizacija u Brčkom.

Cilj ove aktivnosti je jačanje saradnje između Komisije i mladih kao ciljne grupe posebne važnosti, promocija uloge Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija, unapređenje razumijevanja tog procesa, kao i upoznavanje s mogućnostima koje se pružaju studentima i mladima angažovanim u nevladinom sektoru.

“Mislim da su veoma bitni ovakvi koraci da i mladi ljudi, prije svega studenti budu uključeni i informisani o aktivnostima institucija, te da jednim diejlom i oni budu uključeni u sve aktivnosti oko pristupa EU” rekao je Vladimir Kanostravac, Ekonomski fakultet Brčko.

“Mislim da mladi veoma malo znaju  o šansama koje nam pruža Evropska unija i sam ulazak BiH u istu. Ovo je jedan od načina na koji  se pokušava riješiti taj problem. Omladinski centar Vermont po ovom pitanju radi veoma dugo  pa su naši članovi upoznatiji sa  tim. Korištenje četiri projekta kroz evropske fondove to i pokazuje” rekao je Damir Radenković, direktor OC Vermont.

“Brojne su mogućnosti , primjerice Evropski volonterksi servis. Ja sam u Brčko  distriktu upravo preko njih. Naša organzaicija radi i ERASMUS + program, podržan od evropskih fondova” rekao je Zlatko Mirčeski, volonter Omladinske organizacije Svitac.

Skupštinska Komisija za evropske integracije, kojaq je organizator ovog događaja, obuhvata praćenje  prava i obaveza koji je Brčko distrikt preuzeo potpisivanjem određenih dokumeta vezanih za eu integracije.

“Realno nikad nismo zadovoljni ispunjenjem svojih obaveza ali u odnosu na entitete mislim da smo napravili određene iskorake, koji će biti preduslovi za bolje izvršavanej preuzetih obaveza” rekao je Uroš Vojnović, predsjedavajući skupštinske Komisije za evropske integracije.

Brčanski gradonačelnik Siniša Milić, koji je također prisustvovao Danu otvorenih vrata, je naveo da je aktuelna Vlada  napravila poseban iskorak kada su u pitanju procesi evropskih integracija formirajući posebno Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Tu je i  ispunjavanje obaveza odjeljenja i institucija koji su bili identifikovani kao mjerodavni za odgovaranje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije i učestvovali u procesu odgovaranja na ista, te su u dogovorenim rokovima dostavili sve neophodne doprinose.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT