Pravosnažna presuda: Tužilaštvo Distrikta dokazalo krivicu Nike Stoparića u predmetu Evropski univerzitet

Bivši šef Odjela za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta BiH osuđen zbog neizvršenja sudske odluke

JP Komunalno Brčko

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Nike Stoparića (55) iz Brčkog za neizvršenje  pravosnažne presude o poništenju rješenja o zabrani rada i oduzimanju licence Evropskom univerzitetu u ovom gradu. Nakon glavnog pretresa pred brčanskim Osnovnim sudom, te žalbenog postupka pred Apelacionim sudom Distrikta, Stoparić je po optužnici ovog tužilaštva osuđen za krivično djelo neizvršenja sudske odluke.

Optužnicom podignutom krajem prošle godine Tužilaštvo Distrikta optužilo je Stoparića da obavljajući funkciju šefa Odjela za obrazovanje u Vladi Distrikta nije postupio po pravosnažnoj presudi, koju je prethodno u upravnom sporu po tužbi Evropskog univerziteta donio Apelacioni sud. Nakon što je ova presuda uz upravni predmet dostavljena Odjelu na ponovno rješavanje Stoparić suprotno Zakonu o upravnim sporovima  umjesto poništenog upravnog akta nije u roku od petnaest dana donio novi upravni akt.

Ocijenivši sve optužne navode u cjelosti dokazanim Osnovni sud donio je u aprilu ove godine presudu kojom je Stoparića oglasio krivim za krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 345 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Odbivši žalbu njegovog branioca prvostepenu presudu je prije nekoliko dana potvrdio Apelacioni sud,  čime je osuda Stoparića na novčanu kaznu u iznosu od tri hiljade KM postala pravosnažna.

GLAVNI TUŽILAC

ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT