Povodom Mjeseca knjige: BZK Prreporod organizuje Književno veče posvećeno Divanu Hafiza Širazija

MARKETING

U okviru programa “Mjesec knjige” koji se tradicionalno u svijetu obilježava od 15. oktobra do 15. novembra brčanski Preporod organizuje Književno veče posvećeno Divanu Hafiza Širazija.

U programu učestvuju:
dr. Elvir Musić,
Nermin Hodžić, profesor i
Almira Alić, profesorica.

Predstavljanje Divana održat će se u subotu, 14. oktobra u Domu Islahijeta sa početkom u 18.30.

HADŽi ŠEMSUDDIN MUHAMMED IBN MUHAMMED HAFIZ ŠlRAZI je jedan od najvećih lirskih pjesnika Irana. Njegova poezija manifestacija je složene i čudesne iranske kulture i odraz gnoze i vjerske mudrosti
koja je u perzijskoj poeziji izražena na krajnje dopadljiv način. Jezik njegove poezije jeste jezik mudroslovlja i prilagođen je različitim razinama poimanja.

Prevoditi Hafizovu poeziju s perzijskog na druge jezike iznimno je složen i težak zadatak. Neki pjesnici, štaviše, Hafiza smatraju neprevodivim, jer u njegovoj poeziji često se sreću složenice koje su predstavljale inovaciju i u samom perzijskom jeziku i koje iziskuju tumačenje i kod onoga kome je perzijski maternji jezik, pa je za takve izraze posebno teško pronalaziti ekvivalente u drugim jezicima. Stoga
nije nikakvo čudo da za proteklih petsto godina Hafizov Divan nije doživio svoj cjeloviti prijevod na bosanski jezik.

Prijevod koji Vam predstavljamo rezultat je životnog iskustva i truda prof. dr. Bećira Džake, profesora perzijskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Sarajevu, koji je u posljednjih tridesetak godina predstavljao temeljni stup iranistike u Bosni i Hercegovini.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT