Institucionalna mreža podrške žrtvama/svjedocima

JP Komunalno Brčko

U Brčkom je danas održana radionica s ciljem izrade plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljene institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Brčko distrikta.

Radionica se odvija u okviru programa “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH”. Svrha radionice je predlaganje realnih i efikasnih modela funkcionisanja i buduće održivosti uspostavljene institucionalne mreže,  a time efikasne dugoročne podrške žrtvama/svjedocima u sudskim postupcima u budućnosti.

“Uvezali smo institucije, svjedoci mogu lakše doći do informacija. U svakom momentu znaju kome, kad i kako da se obrate. Profesionalci su prošli edukaciju psiholosocijalnog pristupa radu sa svjedocima što znači da sad svjedok ima sveobuhvatnu podršku – prije, u toku i nakon svjedočenja” rekla je Ajša Memkić, Vive žene Tuzla.

“Činjenica je da je zahvaljujući projektu i mreži koju smo napravili na neki način cijeli proces pojednostavljen. Naša međusobna intersektorska saradnja je pojednstavljena, tako da u krajnjem slučaju osobama koje su već umorne i isrpljene na neki način svi možemo puno lakše pružiti podršku” rekla je Zlata Paprić, šefica CMZ Brčko.

Važnosti svjedoka i ispravnog svjedočenja svjesni su i iz udruženja koja okupljaju one koji su i sami bili žrtve ili su svjedoci zločina. Zato podrška koju svjedoci  dobijaju kroz ovaj projekat i njima znači mnogo, jer stabilan svjedok znači i pozitivan ishod sudskih procesa za žrtve.

“Svjedoci su jako bitni, htjeli mi to priznati ili ne. Ljudi se ne sjećaju, da li namjerno, pod prijetnjom ili nešto drugo. Zato moraju biti zaštićeni ali i da znaju svoje obaveze. Nije isto dati iskaz 1996. godine a onda 2000. se pred sudom  ničega ne sjećati” rekla je Ljubinka Živanović, koordinator Udruženja porodica nestalih Srba Brčko distrikta.

“Mislim da mnoge stvari nećemo okončati na vrijeme, jer svjedoci umiru ali ima i svjedoka koji neće da izađu. Ne može niko nikoga natjerati. Nema nikakve satisfakcije da izađe  a većina ih se boji. Ja sam devet puta svjedočio  i u Beogradu i u Hagu i nemam razloga da se bojim. Istina je istina” rekao je Džafer Deronjić, predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta BiH.

Realizacija projekta započela je 2015. godine. Tokom trajanja projekta uspostavljeno je 15 institucionalnih mreža podrške svjedocima u BiH.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT