Ibišević zaslužuje bolji ambijent na oproštaju, sivilo u Talinu nije dostojno njegove veličine

JP Komunalno Brčko
Foto: Klix.ba
Zvanične potvrde još uvijek nema, a 33-godišnji Vedad Ibišević jeste najavio oproštaj od dresa s državnim grbom nakon što se okonča “operacija Rusija”. Onog dana kada je i pomislio o oproštaju, vjerovatno se nadao da će “zbogom” reći na nekom ruskom stadionu po mogućnosti u nokaut fazi Svjetskog prvenstva. Sigurno nije očekivao da će u estonskom sivilu brojati posljednje minute. On to ne zaslužuje.

Ne zaslužuje da u 10. kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, u utakmici koja je, ne gledajući važnost FIFA-inog renkinga, ustvari revijalna utakmica, odigra posljednji meč za zemlju čija je fudbalska historija ispisana njegovim golovima.

Meč u Talinu, zapravo bio je i ispod nivoa revijalnog ili prijateljskog, jer na njemu BiH nije došla u opuštenoj varijanti, nego puna žala i bijesa zbog kraha u kvalfikacijama. Na tom meču su Estonci ostali šokirani bakljadom naših navijača koji su iskazali još jedan bojkot čelnicima Fudbalskog saveza BiH. Taj meč je u prvih 45 minuta ponudio uspavanku. U takvim okolnostima legende ne bi trebale odbrojati posljednje minute, a Ibišević je legenda bh. fudbala.U 82 nastupa za reprezentaciju Ibišević je postigao 28 golova. A nezaboravna, neizbrisiva i najvažnija dva postigao je u Kaunasu kada smo srušili Litvaniju i izborili Mundijal te u Rio de Janeiru kada je ušao s klupe i zabio Argentincima u 1. kolu Svjetskog prvenstva na kultnoj Maracani, u našem debitantskom nastupu na velikim takmičenjima.

Sramota bi bila da takav igrač ne ode ispraćen velikim aplauzima, s buketom cvijeća, prigodnim umjetničkim remek-djelom u rukama i morem iskrenih emocija na tribinama nekog stadiona u Bosni i Hercegovini.Kad već nismo znali ispratiti veličine kao što su Elvir Bolić, Sergej Barbarez i Zvjezdan Misimović, kao i mnoge druge, vrijeme je da na pravi način ispratimo Vedada Ibiševića, da konačno počnemo iskazivati poštovanje najvećim sportistima ove zemlje.

Na Ibiševiću ostaje odluka da li će uopće i koliko će još dugo igrati za BiH, ali teren u Talinu ne bi trebao ostati posljednji na kojem je nosio dres Zmajeva.

(Klix.ba)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT