Grabar-Kitarović: Nijednu svoju riječ nisam uperila protiv BiH i Bošnjaka

JP Komunalno Brčko
Agencija Islamske zajednice u BiH u utorak je objavila da je predsjednica Hrvatske odgovorila Kavazoviću “koji je nedavno tražio da pojasni svoje izjave da su Bošnjaci teroristička prijetnja za susjedne države i Evropu”.

“U pismu se predsjednica zahvaljuje na upućenom pismu, uvažavanju i iskrenim riječima, ali i dalje ostaje pri izrečenim stavovima”, objavila je MINA.

Grabar-Kitarović je u svom pismu napisala kako nijednu svoju riječ nije uperila protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine i izražava žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima protiv nje vodi neargumentirana kampanja.

Grabar-Kitarović poručila je i kako je njezino političko djelovanje, pa tako i zauzimanje za što brže uključivanje BiH u EU, motivisano dobrobiti sva tri naroda, dobrobiti međudržavnih interesa Hrvatske i BiH te interesima mira i saradnje u jugoistočnoj Evropi, prenosi Index.hr.

Hrvatska predsjednica navodi kako je bošnjački narod, kao i hrvatski, u historiji bio etiketiran i proganjan, zatvaran u logore i ubijan.

“Vođena motivom da se to nikada više nikome ne ponovi, ujedno i s obvezom da štitim državne i nacionalne interese Republike Hrvatske i svih njezinih građana bez obzira na vjeru i naciju, dužnost mi je upozoravati na sve političke, ne dakle vjerske, nego političke pojave i procese koji izazivaju uznemirenost i zabrinutost, nezavisno o tome gdje se oni događali, no posebice ako je riječ o ovom, našem dijelu Evrope”, kaže se u pismu.

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima deset hiljada radikalizovanih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

To su opovrgnuli visoki bosanskohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

(Klix.ba)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT