Mašić: Svi socijalno ugroženi učenici moraju imati besplatne udžbenike

JP Komunalno Brčko
Foto: Klix.ba
“Neshvatljivo je i potpuno neprihvatljivo da vlada Elmedina Konakovića u budžetu od 712 miliona KM ne može naći neznatna sredstva za naše najmlađe koji su najugroženiji i za njihove roditelje koji nisu u prilici da izdvoje 300 KM za udžbenike”, poručio je Mašić.

Istakao je da su prošle godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada Federacije BiH ukinuli program besplatnih udžbenika za svu djecu u stanju socijalne potrebe na području cijele FBiH. Taj program, dodaje, realizovan je u prošlom mandatu kada je federalnu vladu vodio SDP BiH.

“Nadam se da je do sada već svima jasno da je u proteklih nekoliko godina na sceni smišljeni projekat ukidanja pomoći učenicima u stanju socijalne potrebe, te da SDA premijeri, ministri i vlade taj projekat dosljedno provode na svim nivoima. Očigledno je da za njih pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima ne postoji, te da radije novac preusmjeravaju na širenje voznih parkova i krpljenje budžetskih rupa nastalih njihovom nesposobnošću i neodgovornošću”, naglasio je Mašić, saopćeno je iz SDP-a.

Poručio je da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja moraju što prije revidirati pomenutu odluku.

Osim toga, neprihvatljivim smatra i nedavni zahtjev da se studente obaveže da kupuju godišnju kartu za GRAS.

(Fena)
BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT