Maduro: Želim razgovor s Trampom i saradnju sa SAD

JP Komunalno Brčko

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je da želi da se organizuje njegov sastanak s američkim predsjednikom Donaldom Trampom i da želi snažne odnose sa SAD kao što ima s Rusijom.

U obraćanju poslanicima nove Ustavotvorne skupštine, Maduro je u četvrtak naložio ministru vanjskih poslova da se obrati Vašingtonu radi organizovanja telefonskog razgovora ili sastanka s Trampom, koga je ranije nazivao glupim imperijalnim magnatom i kritikovao zbog sankcija venecuelanskim zvaničnicima.

“Gospodine Tramp, evo moje ruke”, rekao je Maduro, nedugo pošto je rekao da Venecuela “nikada neće popustiti”. Trampova administracija je Maduru i još više od 20 bivših i sadašnjih zvaničnika uvela sankcije, nazivajući Madura diktatorom i optužujući njegovu vladu za kršenje ljudskih prava i podrivanje demokratije u zemlji.

Venecuela s našla na udaru kritika međunarodne zajednice zbog pokušaja Madura da učvrsti svoju vlast i osnivanja Ustavotvorne skupštine koja treba da izmijeni ustav i koja se proglasila tijelom koje je nadređeno svim drugim državnim institucijama, uključujući i Kongres, koji kontroliše opozicija.

Izbori za novu skupštinu izazvali su višemjesečne proteste u kojima je stradalo najmanje 120 ljudi.

Zemlja je takođe u ekonomskoj krizi, dodatno povećanoj niskim cijenama nafte.

Švicarska banka Kredit Svis je zbog “nedavnih dešavanja i političke klime” u zemlji u četvrtak zabranila trgovinu venecuelanskim obveznicama, koje su jedan od malobrojnih načina na koji vlada obezbjeđuje novac za pomoć posrnuloj privredi.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT