Jaja zaražena insekticidom fipronilom dospjela i u Dansku, Evropljani u panici

JP Komunalno Brčko

Kriza s jajima zaraženim insekticidom fipronilom koja je zahvatila nekoliko evropskih zemalja, proširila se i na Dansku. Danska Agencija za hranu je saopćila kako je na tržište te zemlje dospjelo 20 tona skuhanih i oguljenih jaja zaraženih insekticidom.

U saopćenju se navodi kako je kompanija Danaeg Products jaja porijeklom iz Holandije uvezla od kompanije u Belgiji.

Nakon što je fipronil otkriven u jajima koja su prodata kafeima, kantinama i catering kompanijama širom zemlje, uvoznik Danaeg Products obratio se Agenciji za hranu.

U saopćenju se dodaje kako će kompanija kontaktirati klijente i pozvati ih da jaja ne konzumiraju već da ih unište.


Češka: Jaja iz Holandije i Belgije na tržište tek poslije testova na insekticid

Češka Veterinarska uprava naredila je svim češkim uvoznicima jaja i proizvoda od jaja iz Holandije i Belgije obavezne testove u laboratorijama i da samo ako se ustanovi da nisu zatrovana insekticidom fipronil mogu u prodaju.

“Iako kod nas nema na tržištu jaja iz Belgije i Holandije, odlučili smo da povećamo sigurnost hrane i primijenili smo vanrednu veneterinarsku mjeru”, kazao je Češkoj televiziji direktor uprave Zbinjek Semerad.

Na taj korak češke vlasti su se odlučile pošto su u srijedu otkrivena kontaminirana jaja u Slovačkoj, i to preko nekoliko zemalja uvezena iz Austrije, skuhana i već oljuštena, spremna u magacinu za isporuku u menze i restorane.

Zatrovana jaja su izvezena iz Holandije u Njemačku, tu skuhana, a zatim izvezena u Austriju gdje je izvoznik isporučio Slovačkoj 24 pakovanja za restorane, što je posebno šokiralo Slovake, jer i kada bi sami pazili šta kupuju, mogli bi da se otruju u restoranima.

“Ponovo pozivam sve slovačke potrošače da se raspituju za porijeklo sirovina, ne samo u prodavnicama već i u restoranima. Slovačke namirnice su pod strogom kontrolom naše Veterinarske uprave od njive do regala u prodavnici”, kazala je slovačka ministarka poljoprivrede Gabrijela Matečna.

U Češkoj će uvoznici jaja iz Belgije i Holandije morati da čuvaju pola godine rezultate testova i potvrde da u uvezenim jajima nema tragova insekticida, a za izbjegavanje testova prijeti kazna od 80.000 eura.

Njemačka, Belgija i Holandija su prošle sedmice počele da povlače sa tržišta tone jaja zbog skandala da su u njima nađeni tragovi otrovnog insekticida fipronila kojim ne smiju da se tretiraju životinje čije meso jedu ljudi.


Šta je fipronil?

Fipronil je insekticid koji se koristi za uništavanje buba, grinja i krpelja u peradarskom sektoru, međutim u Evrpskoj uniji (EU) je zabranjeno njegovo korištenje na životinjama, kao što je kokoš, koje se uzgajaju za prehranu ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je fipronil proglasila ”srednje štetnom materijom“ koja ukoliko se unosi u velikim količinama može naštetiti bubrezima, jetri i tiroidnoj žlijezdi.

U skladu sa evropskim standardima, jaja u kojima se nalazi 0,005 miligrama fipronila moraju biti povučena sa tržišta. EU smatra kako je količina fipronila iznad 0,72 miligrama veoma štetna za ljudsko zdravlje.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT