Duraković: Probosanska platforma važnija od ličnih interesa

JP Komunalno Brčko

Septembarski sastanak u Srebrenici važniji od bilo čije pozicije ili političkih kampanja koje stranke vode u Sarajevu i Federaciji, izjavio je lider pokreta “Odgovor” Ćamil Duraković.

Nakon što je ovaj pokret najavio organizaciju sastanka probosanskih političkih stranaka krajem septembra u Srebrenici, u javnosti su reagirali visoki zvaničnici SDA, SDP-a, GS-a, Stranke za BiH i Nezavisnog bloka, zbog čega ih je Duraković pozvao, kako je saopšteno iz “Odgovora”, na “smirivanje strasti”.

“Sadik Ahmetović je jedini izabrani bošnjački zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH iz RS-a, te svakako da se njegovi stavovi trebaju uvažiti, ali smatram da nije korektno u ovom trenutku odlučivati o sudbini zajedničkog nastupa uslovljavajući isto učešćem ministra Edina Ramića ili bilo koga drugog. Isto tako, smatram da izjave potpredsjednika Salkića ne idu u prilog dijalogu koji moramo pokrenuti. Ova ideja je važnija od ličnih pozicija Durakovića, Salkića, Ramića i Ahmetovića, te neću pristati na pritiske da se mi godinu dana prije izbora određujemo da nekog isključujemo ili ne, prije nego smo sjeli za sto i sami sa sobom razjasnili šta je najbolje za povratnike”, poručio je Duraković.

Kako je naveo, “ministar Edin Ramić dosad pokazao konstruktivni i otvoreni pristup, te za razliku od Salkića, nije ni na koji način napao našu organizaciju”.

Duraković je rekao kako poštuje stav predsjednika Stranke za BiH Amera Jerlagića “budući da svi znaju da je bilo mnogo propusta u realizaciji postignutog plana koalicije ‘Domovina’ nakon izbora 2014. godine”.

Ocjenjuje da je izuzetno važno da u dijalogu u Srebrenici učestvuju stranke ljevice, te je pozdravio i spremnost Saše Magazinovića iz SDP-a i Emira Suljagića iz Građanske strane na nastavak dijaloga o zajedničkoj platformi u RS-u, saopšteno je iz pokreta “Odgovor”.

(BHRT)

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT