Nešto preko million i po maraka za sanaciju 2 mosta i 2 putna pravca u Distriktu Brčko

JP Komunalno Brčko

Brčko distriktu odobren je kredit Svjetske banke u iznosu od pet miliona američkih dolara, a u pitanju je projekat hitnog oporavka od poplava.

Sam kredit se sastoji od tri komponente: roba za hitni oporavak od katastrofa, rehabilitacije ključne infrastrukture, te podrške za implementaciju projekta i jačanje kapaciteta.

“U okviru komponente dva, rehabilitacije ključne infrastrukture, u pitanju je 10 potprojekata i  u njima se nalazi 5 mostova, 2 putna pravca, dio savskog nasipa, čišćenje riječnih korita i kanalske mreže i gravitacioni ispust Vučilovac” rekao je Sabrija Jašarević, šef Odjeljenja za javne poslove.

O sanaciji ili izgradnji dva mosta i dva putna pravca već su potpisani ugovori o saradnji između Vlade Brčko distrikta i izvođača radova.

“U pitanju je firma “Roading” d.o.o. Gračanica, koja je ugovorila izgradnju mosta prko rijeke Tinje.  To je sanacija oštećenog čeličnog mosta u MZ Bijela, prema zaseoku Cvijanovići, a vrijednost ugovora je 403. 290 maraka. Zatim, rekonstrukcija mosta preko rijeke Tinje u MZ Bijela, takozvani Brankov most, vrijednost ugoora je 152.610 konvertibilnih maraka” kaže Jašarević.

Što se tiče putnih pravaca, neki od njih su ozbiljno narušeni poplavama, a zasad je prvenstveno dogovorena saradnja na dvije dionice.

“Firma “Balagem” d.o.o. Gradačac je ugovorila dva putna pravca. Prvi putni pravac je Maoča – Islamovac, rekonstrukcija oštećenja uzrokovanih poplavama, vrijednost ugovora je 408.891 marka, a drugi putni pravac je lokalni put L3, Maoča – Rašljani, takođe rekonstrukcija oštećenja uzrokovanih poplavama na lokalnom putu”

Ugovori su ovjereni od strane izvođača radova i predstavnika Distrikta Brčko, ali konačnu implementaciju kredita vrši Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, odnosno, Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata koji vode implementaciju kredita u ime Brčko distrikta.

“Nakon njihove ovjere, koja bi trebala biti naredne sedmice, prema ugovorima je predviđen rok za uvođenje u posao od pet dana. I projektovanje i stručni nadzor nad svim ovim poslovima vrši Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, tako da će svi ovi radovi biti izvedeni i završeni u toku ove građevinske sezone” rekao je Sabrija Jašarević, šef Odjeljenja za javne poslove.

Na kraju, kada se sve sumira, jasno je da bi ovi radovi morali da budu završeni do kraja ove godine, odnosno u toku građevinske sezone,  prema standardima Svjetske banke, čiji je i kredit u pitanju, a ukupna vrijednost četiri pomenuta ugovora je 1.554.639 KM.

BIRAM OPORAVAK

Copyright

Svi članci, video sadržaji i fotografije objavljeni na zvaničnom web site-u BDC Televizije mogu se prenositi na drugim medijima uz obavezno navođenje izvora, a ako je riječ o vlastitim sadržajima ovog portala, intervjuima, video i foto reportažama, komentarima i drugim autorskim člancima, uz navođenje izvora obavezno je staviti i link na orginalni tekst, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uvjetima.

Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet portalu BDC TV prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta.

Vrtni centar NOVI VRT